Tuiran poika – Eläinmuseo on sijoitettava Ainolaan
Painavan sanan kirjoitti
Korostamme heti alkuun, että mielestämme Ainolassa olisi pitänyt säilyttää historiallinen museo.
Oulun kaupunginhallitus päätti 21.2. äänin 11-2 valita museovaihtoehto 2:n. Se merkitsee historiallisen museon lähtöä arvokkaasta Ainolan rakennuksesta. Luulisi päättäjien haluavan, että rakennus säilyy lahjakirjaa kunnioittaen oululaisten käytössä.
Oulun yliopisto lopetti kävijämäärältään suurimman (30 000/vuosi) oululaisen museon, eläinmuseon, muun muassa Linnanmaan tilanpuutteeseen vedoten. Ahtaus syntyi muun muassa siksi, että ammattikorkeakoulu pakotettiin muuttamaan Linnanmaalle.
Eläinmuseo suljettiin 1.12.2017 siitä huolimatta, että noin 4 000 kansalaista adressissa oli vaatinut sen säilyttämistä Linnanmaan varta vasten eläinmuseoksi rakennetuissa tiloissa. Oulun kaupunginvaltuuston enemmistö tuki keväällä 2018 valtuustoaloitetta, jossa kaupungin haluttiin sitoutuvan eläinmuseon säilyttämiseen Linnanmaalla osallistumalla merkittävästi kustannuksiin. Kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja esti lautakuntaa käsittelemästä asiaa.
Vuonna 2020 yliopiston johto teki yllättäen täyskäännöksen. Ensin koko yliopisto lääketiedettä lukuun ottamatta, vähän myöhemmin merkittävä osa siitä, haluttiinkin siirtää Raksilaan marketyliopistoksi. Korkeakoulujen synenergiaa ei tarvittukaan.
Eri vaiheissa kaupungin virkamiehet ja yliopiston johto ovat itse esittäneet eläinmuseon sijoittamista Ainolaan, muun muassa sivistys- ja kulttuurijohtajan ja yliopiston hallintojohtajan tiedotteessa 25.8.2017, tosin vain pohjakerrokseen.
Nyt kun koko rakennus on ”vapautumassa”, kaupungin ja yliopiston on sijoitettava eläinmuseo Ainolaan. Onhan siellä aikoinaan ollut esillä Oulun Luonnonystävien eläinkokoelma – varsinaisen Oulun yliopiston eläinmuseon edeltäjä.
Kokonaissuunnitelmaa museoista ei voi tehdä ilman eläinmuseota. Jos ”Luuppikampus” toteutuu, niin Eläinmuseo täydentää sitä hienosti Ainola-sijainnillaan. Eläinmuseo on tärkeä niin matkailun kuin opetuksen kannalta.
Lähellä Ainolaa saneerataan parhaillaan Oulun lyseota, parin presidentinkin koulua 15-20 miljoonalla eurolla – mielestämme se on kulttuuriteko. Ainola aiotaan polkumyydä yksityiselle firmalle toimistokäyttöön. Se olisi kulttuuriskandaali, joka rikkoo lahjakirjan ehtoja vastaan.
On myös aiheellista kysyä kulttuuripääkaupunkisäätiön johdolta: Onko Ainolan myyminen kulttuuriteko, vai olisiko Ainolan säilyttäminen eläinmuseona eduksi kulttuuripääkaupunkihankkeelle. Käsittääksemme Turussa aikoinaan kiinnitettiin erityistä huomiota tavallisten turkulaisten mukaan saamiseen. Siksi kulttuuripääkaupunkivuosi onnistui todella hyvin. Seuraako säätiö Turun lippua?
Juha Markkola
Biologi
Veikko Ervasti
Biologian opettaja (eläk.)