Tuiran poika – Kaupunkistrategia ajan tasalle
Painavan sanan kirjoitti
Oulun kaupunginvaltuustolla oli 4.4. seminaari varautumis- ja turvallisuusasioista. Seminaari oli hyvin ajankohtainen ja sisälsi vankkaa asiaa mm. Ukrainan pakolaisista. Olisi kuitenkin toivonut, että seminaarissa olisi käyty läpi kaupunkistrategia 2030, jolta putosi monesta syystä pohja pois julman Ukrainan sodan alettua.
Nyt ajattelen itse asioita kahdesta ajallisesta näkökulmasta: ennen Ukrainan sotaa ja Ukrainan sodan alettua. Ennen Ukrainan sotaa Oulun valtuusto hyväksyi kaupunkistrategian 31.1. Mielestäni strategia ei ollut huono eikä sinänsä kovin hyvä. Hieman ikävästi sanottuna: siinä oli kaikki tarvittavat vanhat kliseet höystettynä muutamalla uudella asialla. Eli tyypillinen strategia, johon lähes kaikki saivat ”sormenjälkensä”. Mitään järisyttäviä uutuuksia ei ollut, mutta onko Oulun kaltaisessa konsensuskaupungissa koskaan pystytty riehahtamaan uusiin avauksiin, vaikka maailma kuinka muuttuisi. Pysytään tavanmukaisella ”turvallisella” keskitiellä.
24.2. Venäjä käynnisti Ukrainan sodan, joka jatkuu edelleen. Nyt tiedämme, mihin kaikkeen meidän pitää varautua, koska ”ympäristö” muuttui ja muuttuu lähes totaalisesti. Oulussakin pitää valmistautua ja varautua todella moniin muutoksiin. Ehkä opimme arvostamaan aivan eri tavoin omaa ruuan tuotantoa. Lienee selvää, että poikkeustilanteissa ei välttämättä saada kaikkea tarpeellista maailman markkinoilta. Joten suosikaamme oman alueen, kotimaan ja Euroopan alueiden tuotantoa.
En ala luettelemaan kaikkia tulevia muutoksia, joihin on syytä varautua. Media on kyllä esitellyt niitä monipuolisesti. On erittäin todennäköistä, että emme kovin nopeasti palaa lähtötilanteeseen. Muutos voi olla hyvin pysyvä. On siis syytä varautua.
Mielestäni johtavien luottamus- ja virkamiesten on huolehdittava kaupunkistrategia läpivalaisuun ja tämän ajan tasalle. Sitähän se ei missään tapauksessa ole valtuuston 31.1. hyväksymässä muodossa. Toinen (surkuhupaisa) mahdollisuus on, että pannaan pää pensaaseen. Ikään kuin mitään kummempaa ei olisi tapahtunut.
Veikko Ervasti
Varavaltuutettu (vas.)
Kirjoitus löytyy myös Kalevan mielipidepalstalta 6.4.2022