Kesä 2021 yhdessä

Julkaistu Forum24:ssä 7.4.2021

Viime kesänä Helsingin Senaatintorin jättiterassi oli menestys. Pandemiasulun jälkeen haluttiin tarjota turvallinen mahdollisuus nauttia terasseista.  Pöytien väleihin sijoitetut 200 viljelylaatikkoa rakensivat samalla turvavälejä.

Ensi kesäksi on Ouluun luotava turvallisia tapoja tavata ystäviä, kuunnella elävää musiikkia ja nauttia terasseista. Eri alojen asiantuntijat on koottava pikaisesti yhteen miettimään rakentavia ratkaisuja. Kaupunki voisi toimia yhteistyön kokoonkutsujana. Uudet toimintatavat voivat jäädä pysyvästi kaupunkikulttuuria elävöittämään ja tarjota työtä yrittäjille, taiteilijoille ja opiskelijoille. 

2013 Oulun juhlavuonna yhteisöllisesti toteutettu Ruusukatu oli menestys, jonka 34 000 ruusupensasta oli istuttamassa iso joukko oululaisia. Myöhemmin ruusut jaettiin istutettaviksi oululaisten kotipihoille. Tällaista tarvitsemme nyt pandemian synkistämän vuoden jälkeen koko Oulun alueelle, toreille ja ostareiden kulmille. 

Asuntomessut ovat Oulussa 2025 Hartaanselän alueella. Siellä kaupungin vanhalla varikolla voitaisiin järjestää messujen etkot, jossa tarjolla voisi olla musiikkia ja muuta esittävää taidetta. Oulussa on osaavia muusikoita, joilta puuttuu esiintymismahdollisuuksia. 

Hupisaarista voisi muodostua lasten ja lapsiperheiden tapahtuma-alue. Luuppi, Oulun taidekoulun oppilaat, urheiluseurat ja muut yhdistykset voisivat yhdessä tuottaa ulkoilmatapahtumia lapsille ja nuorille. Kauppatori sekä Pääkirjaston ja teatterin välinen alue voisivat myös olla esiintyjien käytössä.

Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeella halutaan muuttaa kovaksi insinöörikaupungiksi koettu Oulu eloisaksi ja viehkoksi kulttuurikaupungiksi. Eiköhän näytetä etelän ihmisille, että kyllä Oulussa osataan ja uskalletaan, kun toimeen ryhdytään.

Martti Korhonen
Yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja