Oulun politiikka heijastuu myös ympäristöön.

Julkaistu Kalevassa 9.2.2021

Oulu on maakunnan ja koko Pohjois-Suomen keskus. Asiat, mitä päätetään Oulussa, eivät jää Ouluun. Demokratian avoimuus on tärkeää jo asioiden valmisteluvaiheessa, olipa kyseessä Oulun tai lähikuntien päätöksenteko. Keskusteluyhteys valtuustosaleista kansaan on pidettävä auki vaalien väilläkin, jotta voidaan tehdä yhteisöllistä politiikkaa ölövinä olon sijaan. 

Yksi edistettävä mahdollisuus on lähijunaliikenteessä. Se on asia, jolla voidaan kehittää liikkumisen vaihtoehtoja ympäristöystävällisempään suuntaan. On esitetty, että lähijunaliikenne kulkisi Torniosta nelostien rinnalla Oulun kautta etelään päin Liminkaan ja edelleen Raaheen. Hanke hyvin tehtynä saa tukeni eri tulokulmista ajateltuna. Se mahdollistaa paitsi työmatkaliikenteen paikkakuntien välillä, se helpottaa kulttuurin alueella eri projekteina, sekä matkailuna myös pohjoisesta Ruotsista Suomeen päin ja samalla luonnollisesti Suomesta länteen. Nämä hyödyt heijastuvat myöhemmin työllistämisessä ja elinkeinoelämässäkin.

Tämä hyvä idea tarvitsee suuntaviivoja kauemmas, että sillä voidaan edistää pohjoisen Suomen kokonaisvaltaista kiinnostavuutta. Suuntia on pohjoinen-etelä -alueen lisäksi. Oulusta menee valmis rautatie itään päin, jonne lähiliikenneajatus täytyy yhtä lailla saada edistettyä. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rinnakkaiselo erilaisissa yhteyksissä on arkea. Edut pohjoisessa tulee huomioida laajemmin eikä unohtaa myöskään Pohjois-Pohjanmaan eteläosia. 

Oulun ei tarvitse pullistella mahtavana. Vuoropuhelu ympäristöön ja sen ihmisiin on tärkeää matkalla viiden vuoden päässä siintävää kulttuuripääkaupunkia. Tämä mahtaileva yhteen totuuteen nojaava päätöksentekokulttuuri täytyy saada päätöksenteossa pienemmäksi. On tehtävä asioita, jotka edistävät parhaiten yhteisöllisyyden tunnetta ja me-henkeä – pohjoisen erityisyyden huomioivana. Annetaan pohjoisuuden näkyä kirkkaana ikkunasta.

Harri Holtinkoski

kuntavaaliehdokas (Vas.)

Oulu