Oulun yliopiston ulostulot ihmetyttävät

Julkaistu Kalevassa 5.3.2021

Oulun yliopisto ilmoitti 2020 keväällä siirtyvänsä hallituksensa päätöksen perusteella Linnanmaalta Raksilaan. En varmasti ollut ainoa, jota ulostulo ihmetytti.

Vain muutamia kuukausia aiemmin oli kaupungin poliittisissa elimissä hyväksytty Linnanmaan kaavarunko eli suunnitelma alueen kehittämisestä. Sitä oli suunniteltu yhdessä asukkaiden kanssa sillä oletuksella, että yliopisto olisi nykyisellä paikallaan. Mitä ihmettä oli tapahtunut muutaman kuukauden aikana?

Pitäisikö yliopiston ja kaupungin strategisen päätöksenteon kestää aavistuksen verran paremmin aikaa?

Ja jos poliittista päätösmuistia venyttää vain muutaman vuoden kauemmas, teki Oulun kaupunginhallitus päätöksen ammattikorkeakoulun siirrosta Kotkantieltä Linnanmaalle ja omistuksen siirtymisestä yliopistolle.

Päätöstä hehkutettiin Linnanmaan aseman vahvistamiseksi omaleimaisena kampusalueena, joka oli vieläpä ministeriön rakenteellisen kehittämisen tavoitteiden mukainen. Näin ainakin asiaa tuotiin esille julkisuuteen.

Sekä huvittuneena että huolestuneena olen saanut lukea näitä uusia avauksia. Perusteluita löytyy sinne sun tänne, mutta aika vakavilla asioilla pelataan siksakkia.

Aikaa meni kolme vuotta strategisen tason päätöksen muuttuessa aivan päälaelleen. Pitäisikö yliopiston ja kaupungin strategisen päätöksenteon kestää aavistuksen verran paremmin aikaa? Voidaanko satojen miljoonien eurojen investointeja ja niiden perusteluja muuttaa sinne sun tänne muutaman vuoden välein?

Jos siirto toteutuu, voi vähintään todeta strategisen johtamisen epäonnistuneen pahemman kerran.

Minna Maissi Kuusisto
kuntavaaliehdokas (vas.)
varhaiskasvatuksen opettaja