Teatteri kuuluu kaikille – ei harvoille


Oulun teatterilla tehdään koronankin aikana tulevaisuuteen suuntautuvaa työtä. Uutta strategiaa on tehty porukalla ja nyt sitä aletaan toteuttaa. Strategian mukaisesti Oulun teatteri on rohkeasti uusiutuva kaikkien teatteri. Tärkeintä on monipuolinen ohjelmisto, sen merkityksellinen sisältö sekä vuorovaikutus katsojien kanssa. Teatterista halutaan tehdä helposti saavutettava kaikkien teatteri ja tärkeiden kohtaamisten paikka. Tavoitteena on osallisuuden ja toimijuuden vahvistaminen. Lasten ja nuorten osallisuus koetaan tärkeänä.


Oulun teatteri on tänä keväänä vakauttamassa talouttaan koko henkilöstön kuukauden lomautuksella. Lomautuksilla ja lyhytaikaisilla säästötoimilla saadaan kaikkiaan vajaan 500 000 euron säästöt. Teatterin normaali liikevaihto on runsaat 1,5 miljoonaa euroa. Lipunmyyntitulojen arvioidaan jäävän koronan vuoksi alle 400 000 euroon. On surullista, että teatterilla on jouduttu lomauttamaan henkilöstö jo kahteen otteeseen kuukaudeksi. Näin koviin lomautuksiin ei kaupungin muissa yhtiöissä tai hallintokunnissa ole tarvinnut mennä.


Valtionosuusjärjestelmä teattereiden osalta on muuttumassa. Valtio on siirtymässä pitkäkestoiseen avustusmalliin. Teattereilta odotetaan useamman vuoden suunnitelmia. Oulun teatterilla on laadittu uuteen valtionosuusjärjestelmähakemukseen kuusivuotissuunnitelma taiteen ja talouden osalta. Pitkäkestoinen avustusmalli tarkoittaa sitä, että Oulun kaupungin omistajana täytyy myös sitoutua kaupungin avustusten osalta vakautetusti. Omistajan tuki mahdollistaa sen, että teatteri on todellakin kaikkien saavutettavissa.


Oulun teatteri on tärkeä osa oululaista identiteettiä. Se kertoo pohjoisen tarinoita, mutta avaa meille myös elämää, kulttuuria ja maisemia muualta; historiasta, mielikuvituksesta, tunteista, ajankohtaisuudesta ja oivalluksista. Se on myös ekosysteemi, joka koostuu upeasta, ammattitaitoisesta ja yhteen hiileen puhaltavasta henkilöstöstä, joka toimii vuorovaikutuksessa oululaisten kanssa antaen meille mahtavia teatterielämyksiä. Koska teatteri kuuluu kaikille – ei harvoille.


Sannamari Sala
Oulun teatterin hallituksen varapuheenjohtaja