Virastomestareiden ulkoistamisen perustelut näkyviin

Julkaistu Kalevassa 4.2.2021

Kulttuuripääkaupungiksi havittelevasta Oulusta kuuluu jälleen ikäviä uutisia. Juuri kun Oulun teatterin toimintaa heikentävät leikkaukset on saatu maaliin, niin katse on kääntynyt viereiseen rakennukseen. Pääkirjaston virastomestarien palvelut on päätetty virkamiesjohdon toimesta ulkoistaa alkaen 1.3.2021.  Vahtimestarit siirretään kirjastosta muihin kohteisiin, joissa olevien määräaikaisten virastomestarien työsuhteita ei jatketa. Vastaavasti pääkirjaston virastomestarien tilalle tulisivat alihankintana vartijat. Kilpailutuksesta vastaa Oulun Tilapalvelut.

Ulkoistamista on perusteltu muun muassa vartiointipalvelujen tarpeen lisääntymisellä, kirjaston tulevalla remontilla, joka muuttaa palvelutarvetta, sekä omistajapoliittisilla linjauksilla. En hyväksy ulkoistamista enkä varsinkaan tällaisia perusteluja. Ennen ulkoistamista tulisikin Oulun Tilakeskuksen selvittää seuraavat kysymykset: 

 1. Ulkoistamista yleensä perustellaan säästöillä. Mitkä ovat säästöt?

2.  Paljonko vartiointiliikkeiden palveluja on pääkirjastolla tarvittu viimeisten viiden vuoden aikana? Mitkä ovat niiden kustannukset?

3.  Ulkoistamisen yksi keskeinen perustelu on pääkirjaston tuleva remontti ja sen seurauksena virastomestarien työkuvan muuttuminen. Remontista ei ole päätetty – kenties se on joskus tulevaisuudessa. Miten sillä siis voidaan perustella työkuvan muutokset?  

Mauno Murtoniemi
Valtuutettu