Ydinvoima heikolla hapella


7.6.2021 Kalevassa (vain tilaajille) tutkija Iivo Vehviläinen tyrmäsi uudet ydinvoimalat. Hänen mukaansa Hanhikivi ja Olkiluoto 3 eivät ole taloudellisesti järkeviä ja kannattavia energiahankkeita. Ydinvoimakeskustelua seuranneille hänen tutkimustensa tulokset eivät olleet minkäänlainen yllätys.


Fennovoima on ns. Mankala-yhtiö. Se myy kaiken tuottamansa sähkön omakustannushintaa omistajilleen. Teollisuus ei juurikaan höyrähtänyt Hanhikiveen – osasivat laskea! Sen sijaan lähinnä kunnallisia energiayhtiöitä höynäytettin mukaan suurin joukoin – kuntalaiset joutuivat maksumiehiksi. Näinhän kävi Oulussakin. Siitä saamme ”kiittää” keskustaa, kokoomusta ja demareita. Oletteko muuten kuulleet tämän porukan kerskuvan tällä asialla? Niin, kukapa sitä leuhkisi hölmöydellään? Mankala-hinta on hulppeat 50 euroa megawattitunnilta!


Varsin pitkään on tiedetty, että sähkön hinta asettuu noin 30 euroon megawattitunnilta. 20 euron ero megawattitunnilta on merkittävä. 8.6. Kalevan pääkirjoituksessa ”lohdutetaan”, että ”energiatuotannon maailma ei ole enää sama kuin silloin, kun jättihankkeet pantiin liikkeelle”. No, kyllä uusiutuvien energioiden esiinmarssin näkivät jo silloin kaikki järkevästi ajattelevat. Fennovoiman hankkeesta on karannut lähes 40% osakkaista. Oulukin roikkuu vielä mukana. On todellinen riski jäädä tuhoon tuomitun hankkeen viime vaiheiden maksumieheksi (valmista 2029?).


Ydinvoima ei muuten ole edes osaratkaisu ilmastonmuutokseen, kun otetaan huomioon koko ydinketju uraanikaivoksista käytetyn polttoaineen loppusijoitukseen. Ydinvoimateollisuuden itsensä mielestä noin 5% ilmastonmuutokseen torjumiseen tarvittavista päästövähennyksistä  saataisiin aikaan ydinvoimalla. Seuraavan 20 vuoden aikana tarvittaisiin  300-400 uutta ydinvoimalaa eri puolille maailmaa. Silti 95% päästövähennyksistä olisi saatava aikaan muilla keinoilla. Ydinvoima tuottaa pelkkää sähköä. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto sekä liikenteen, rakennusten lämmityksen ja teollisuuden päästöt eivät ydinvoimalla vähene.


Kaikkein suurin merkitys on muuten energian käytön tehostamisella.


Ydinvoiman tuottaminen ei varmastikaan ole kuntien ydintoimintaa. Siksipä teen rakentavan esityksen Oulun ”pääsyypäille” (keskusta, kokoomus, demarit). Voisitte korjata möhläyksenne esittämällä Oulun irtaantumista Fennovoiman kalliista hankkeesta.