Samat asiat toistuu joka vuosi
Oulun kaupunginjohtaja esitteli esityksensä talousarvioksi valtuustoseminaarissa. Eipä ollut yllätyksiä. Omasta näkökulmastani on aivan käsittämätöntä, että edes vuosi sitten päätettyjä asioita ei kunnioiteta, vaan tuodaan samat leikkauskohteet uudelleen ja uudelleen.
Paljonkohan rahaa hukataan samojen asioiden vatvomiseen vuodesta toiseen? Yksityisteiden aurausavustukset on taas kerran tapetilla. Niidenkään päättämisestä ei taida vuotta olla. Kuinka lyhytnäköistä ja kestoista on päätöksenteko Oulussa? Virkamiehiä pitäisi sitoa valtuuston päätökset ainakin muutaman vuoden ennen kuin asia voidaan uudelleen esittää päätettäväksi.
Olemme jo Koitelintiellä nähneet, että puomeja teille on tulossa. Jos aurausavustuksesta luovutaan, se on sama asia kuin avoin valtakirja pystyttää puomeja kaikille yksityisteille. Lain mukaan pelkkää kunnossapitotukea (auraus, lanaus yms.) saaneen tien voi sulkea puomilla heti sinä vuonna kun siihen ei tukea saada. Vain peruskorjauksen jälkeen on pidempi aika, että tie on pidettävä avoinna kaikille.
Tasapuolisuudesta ja kiinteistöverosta en enää viitsi edes kirjoittaa. Se kun ei tunnu päätöksenteossa painavan. Haja-asutusalueiden asukkaat kun ovat monen päättäjän mielestä itse syyllisiä omaan asuinpaikkaansa ja siksi joutavat kärsimään.
Kouluverkkoratkaisu on myös nostettu taas esille, vaikka ei vuotta ole edellisestä päätöksestä. Sinisilmäisesti vain lasketaan säästöjä, eikä ketään kiinnosta se, että kenelle ne säästöt lopulta lankeavat maksettavaksi. Ei ole oltu kansantalouden kurssilla vissiin hereillä. Pitkämatkalaisten lapsille kustannus on iso, kun on muutettava kaupunkiin asumaan lukiossa käydäkseen. Tai vaihtoehtoisesti istuskelet tuntitolkulla olemattomassa joukkoliikenteessä.
Talousjohtaja kertoili, että sotepuolella laitteistoja hankitaan nyt leasingperiaatteella, kun maakuntauudistuksessa irtain siirtyy maakunnille korvauksetta. Siis häh? Kukahan ne maakuntien hankkiman irtaimiston sitten maksaa? Kyllä ne vain tulee meidän veronmaksajien maksettavaksi sinnekin. Ihan kuin kaupungin rahat ja yhteiskunnan rahat olisi jotenkin eri asia. Tainnut jumittua tuo tilaajatuottajamalli ajatuksiin. Siinähän kukaan ei tee mitään, kun se ei minulle kuulu.
Kokoomuspoliitikotkin arvostelivat suunnitelmia, mutta sen takia että velanotto lisääntyy. Sehän vähenisi, jos nostettaisiin veroprosenttia. Mutta kun sen joutuu itse maksamaan eikä sitä voi siirtää köyhien maksettavaksi. Oulun velkamäärä on kuitenkin asukasta kohti Suomen alimmasta päästä, joten velan määrää ei voi pitää huolestuttavana. Vai onko Helsinkikin menossa selvitystilaan?
Pertti Kutilainen
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.