Valtuustoaloite: Työntekijälähtöisiä työaikajoustoja hyvinvointipalveluihin
Oulun kaupungin hyvinvointipalveluissa on ollut haasteita työntekijöiden pito- ja vetovoiman suhteen. Tähän voitaisiin saada kohennusta kehittämällä työntekijälähtöisiä työaikajoustoja, mistä onkin kirjaus hyvinvointipalveluiden vuoden 2022 käyttösuunnitelmassa.
Työntekijätilanne on haastava. Esimerkiksi yksin Oulun mielenterveyspalveluista on lähtenyt viime vuonna 29 työntekijää. Siellä ns. liukuva työaika on koettu hyväksi tavaksi sovittaa työtä ja vapaa-aikaa yhteen ja tämä on aiemmin lisännyt työhyvinvointia. Nyt liukuva työaika on mielenterveyspalveluista poistettu, mistä työntekijät ovat ilmaisseet kritiikkiä julkisuudessakin. Sen palauttaminen olisi mahdollisesti hyvä tapa lisätä työhyvinvointia mielenterveyspalveluissa, joiden toiminnan muutosprosessissa on ollut selkeitä ja tunnistettuja haasteita.
Esimerkiksi ns. työaikapankki voisi olla eräs toinen tapa kehittää työaikajoustoja hyvinvointipalveluissa. Siihen liittymisen tulisi olla vapaaehtoista työntekijälle, ja sen kautta esimerkiksi ylityökorvaukset voisi saada halutessaan tulevaisuudessa vapaaksi töistä.
Esimerkiksi pienten lasten vanhemmille tai ikääntyneitä vanhempiaan hoitaville työaikajoustot ovat aivan olennaisia työhyvinvointia lisääviä asioita. Niiden olemassaolo voisi lisätä työnantajan vetovoimaa.
Hyvinvointialueiden toiminta alkaa vuoden 2023 alusta, mutta tuota ennenkin tulisi selvittää kaikki mahdollisuudet lisätä työntekijälähtöisiä työaikajoustoja. Kilpailu osaavasta työntekijöistä sote-alalla on kova, ja siksi tulisi hyödyntää kaikki mahdolliset tavat parantaa työhyvinvointia. Siksi työntekijälähtöisiä
Olli Kohonen