Sunnuntain Sarkkinen – Hallitus saavutti työllisyystavoitteensa – etuajassa!
Suomi on jälleen maailman onnellisin kansa. Pohjoismaiden neuvostossa keskusteltiin Pohjoismaisesta hyvinvointimallista ja sen kehittämisestä. Ilmastonmuutos, työmarkkinoiden kehitys ja monet muut asiat nousivat esille Hannan puheessa neuvoston kokouksessa tiistaina.
Kotimaassa puolestaan on aloitettu luovien alojen sosiaaliturvan kehittäminen yhdessä työministeriön kanssa. Hallitus saavutti työllisyystavoitteensa etuajassa kun työllisyysprosentti kipusi jo 74%:iin. Muun muassa näistä aiheista pääset lukemaan Hannan facebook -sivuilta.
Maailman onnellisin kansa
Pohjoismaat sijoittuvat lukuisissa kansainvälisissä vertailuissa palkintokorokkeille, mutta emme voi tuudittautua tilanteeseen. Suomen toimiessa Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajana, osallistuin tänään Malmössa ajankohtaiskeskusteluun pohjoismaisen hyvinvointimallin tulevaisuudesta.
Pohjoismainen hyvinvointimalli on laaja yhteiskuntapoliittinen kysymys, joka linkittyy universaalien sosiaali- ja terveyspalveluiden ja sosiaaliturvan lisäksi muun muassa koulutukseen, työelämään ja tasa-arvoon. Tulonjakoa tasaavalla verotuksella, aktiivisella kansalaisyhteiskunnalla ja korkealla keskinäisellä luottamuksella on mallissamme keskeinen rooli.
Monet kehityskulut, kuten työmarkkinoiden murros, väestön ikääntyminen ja ilmastonmuutos haastavat malliamme. Suomessa vastaamme näihin haasteisiin hallitusohjelman tavoitteella luoda Suomesta maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio. Hyvinvointimallin vahvistamista pyrkivät tukemaan myös hallituksen lukuisat uudistukset, kuten sosiaaliturvan, perhevapaiden, sote-palvelujen ja oppivelvollisuuden uudistukset.
Lue koko kirjoitus Hannan facebookista
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=389459989672221&id=100058246682347
22.4.2022
Hallitus saavutti työllisyystavoitteen etuajassa!
Suomen työllisyysaste on noussut 74 prosenttiin, joka tarkoittaa sitä, että hallitus on mittaustavan muutos huomioon ottaen saavuttanut työllisyystavoitteensa etuajassa. Moni ei pitänyt asetettua tavoitetta realistisena etenkään talouden käännyttyä koronakriisin myötä laskuun. Moni on myös kuvitellut, että ainoat keinot työllisyyden kasvattamiseksi ovat työehtojen heikentäminen ja sosiaaliturvan leikkaaminen.
Tavoitteen saavuttaminen etuajassa ja kriisien keskellä osoittaa sen, että työllisyyden vahvistaminen on mahdollista myös sosiaalisesti oikeudenmukaisella politiikalla. Se myös osoittaa miten suuri merkitys on vasemmiston peräänkuuluttamalla elvytyspolitiikalla, jolla tasataan suhdannevaihteluita pitämällä kriisien aikana talous pyörimässä. Sen lisäksi, että hallitus on tehnyt ennätysmäärän varsinaisia työllisyystoimia, joilla mm. vahvistetaan ihmisten osaamista ja työkykyä, on keskeinen rooli onnistumisessa ollut juuri oikein mitoitetulla talouspolitiikalla. Uusien työpaikkojen syntymistä on tuettu myös aktiivisella elinkeinopolitiikalla, jota on edelleen syytä vahvistaa mm. teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseksi ja sitä tukevien investointien saamiseksi Suomeen.
Oikeisto on pyrkinyt mitätöimään työllisyyslukuja puhumalla ”holtittomasta velkaantumisesta”, mutta elvyttävän talouspolitiikan yksi tarkoitus on nimenomaan pitää velkaantuminen kohtuullisena. Yksi finanssi- ja eurokriisin keskeinen opetus oli se, että kun taloudessa yritettiin säästää kriisin keskellä, seurauksena oli työttömyyden kasvu, kriisin syventyminen ja sitä kautta myös suurempi velkaantuminen. Nykyinen hallitus on nämä opit muistanut ja Suomen velanotto onkin koronakriisin aikana pysynyt huomattavasti muuta Eurooppaa pienempänä. Tuoreiden lukujen mukaan julkisyhteisöjen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen kääntyikin selvään laskuun vuonna 2021.
Vaikka työllisyystavoite on saavutettu, tekemistä riittää edelleen. Ei ole syytä keskittyä liiaksi yksittäiseen lukuun vaan huomioida myös työelämän laatu ja työttömyyden rakenne. Valitettavasti pitkäaikaistyöttömyyttä ei ole hyvästä työllisyyskehityksestä huolimatta vielä saatu käännettyä laskuun, ja erityisesti tähän on syytä keskittyä jatkossa.
Lue koko kirjoitus Hannan facebookista
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=390160166268870&id=100058246682347
23.4.2022
Luovien alojen sosiaaliturvaa kehitetään
Sosiaaliturvaan liittyvät ongelmat erityisesti luovien alojen näkökulmasta ovat olleet pitkään tunnistettuja, mutta koronaepidemia on tehnyt ne entistä näkyvämmäksi. Järjestimme työministeri Haataisen kanssa pyöreän pöydän keskustelun luovien alojen ammattilaisten sosiaaliturvan kehittämisestä.
Osa luovilla aloilla esiin nousevista sosiaaliturvan ongelmakohdista on sellaisia, jotka koskevat myös laajemmin muita työntekijöitä sekä erityisesti eri alojen yrittäjiä ja freelancereita. Esimerkiksi niin sanottu alivakuuttaminen ja siitä seuraava eläketurvan heikkous koskettavat laajasti yrittäjäkenttää.
Toisaalta alakohtaiset erityispiirteet ovat merkittäviä ja luovilla aloilla tietyt epävarmuustekijät helposti kasautuvat:
töiden epäsäännöllisyys, monet työnantajat, työn ja yrittäjyyden välimaastoon sijoittuminen sekä työn luonteeseen liittyvät tulkintahaasteet johtavat helposti tilanteisiin, joissa sosiaaliturvajärjestelmä näyttää epäjohdonmukaiselta ja vaikeasti ennakoitavalta – ja monesti myös onkin sitä.
On tärkeää etsiä sekä lyhyen että pitkän aikavälin ratkaisuja järjestelmän kehittämiseksi. Yksi esimerkki pienestä konkreettisesta parannuksesta on hallituksen helmikuussa tekemä päätös luopua tekijänoikeuskorvauksien sovittelusta työttömyysturvassa. Ensi vuoden alusta voimaantulevaa muutosta on ajettu kulttuurialan toimesta vuosikausia ja osaltaan tämä on esimerkki siitä, että politiikka on pitkän matkan juoksu, jossa pikavoittoja on harvoin tarjolla.
Lue koko kirjoitus Hannan facebookista
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=391241789494041&id=100058246682347
25.4.2022
Puolueissa on eroja!
Kokoomuksen linja on jäätävä köyhimmille suomalaisille: nousevien hintojen aikana Kokoomus esittää leikkauksia sosiaaliturvaan. Näillä leikkauksilla puolue rahoittaisi myös isotuloisille annettavat veronkevennykset. Eli Kokoomus esittää tulonsiirtoa pienituloisilta paremmin toimeentuleville aikana, jona elinkustannusten nousu vaikeuttaa erityisesti pienituloisten elämän edellytyksiä. Ruuan ja energian hinnan nousu vaikeuttaa erityisesti pienituloisten elämää, siksi olen ehdottanut ylimääräistä indeksikorotusta perusturvaetuuksiin. Ei voi kuin ihmetellä, kuinka kylmää kyytiä Kokoomus haluaa harjoittaa
Politiikassa todellakin on vaihtoehtoja ja puolueissa on eroja.
Kirjoitus Hannan facebook -sivulta 27.3.2022
Seuraa Hannan kirjoituksia Facebookissa
https://www.facebook.com/HMKSarkkinen