Oulun kaupunki mukaan Mielenturvaa – verkostoon
Suomessa on ajankohtainen ja akuutti mielenterveyskriisi, joka näkyy kiistatta myös työelämässä. Vuonna 2023 yli 100 000 ihmistä sai sairauspäiväraha mielenterveyden häiriön perusteella. Mielenterveysperustaiset sairaspoissaolot ovat kasvaneet lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 2016 alkaen.
OECD:n mukaan Suomelle aiheutuu vuosittain 11 miljardin euron taloudelliset menetykset mielenterveyssyiden takia ja suuri osa kustannuksista aiheutuu nimenomaan siitä, etteivät ihmiset ole niiden myötä työmarkkinoiden käytettävissä. Tämä kehitys on käännettävä ja myös Oulun kaupungissa on tehtävä enemmän asian eteen.
Mielenturvaa-verkosto on siihen liittyneiden työmarkkinajärjestöjen (esimerkiksi SAK:n, STTK:n ja Akavan), mielenterveysjärjestöjen ja työnantajien kuten Osuuskauppa Arinan ja Mehiläisen muodostama. Kaupungeista siinä ovat mukana esimerkiksi Helsinki ja Tampere ja hyvinvointialueista Pohjois-Karjalan Siun Sote. Verkoston nettisivustot ja muun muassa tiedot kaikista osallistujista löytyy osoitteesta www.mielenturvaa.fi.
Mielenturvaa-verkostoon kuuluu suosituksena Mielenturvaa-malli, jonka avulla tarkoitus halutaan haastaa suomalaiset työpaikat mielenterveyden vahvistamiseen ja hyvien sekä kattavien mielenterveyspalveluiden tarjoamiseen työntekijöilleen. Siinä eri tasoina ovat ennaltaehkäisy, matalan kynnyksen palvelut ja apu elämän kriisitilanteisiin. Mielenturvaa-verkostossa tuodaan apua esimerkiksi jäsenorganisaatioiden johdolle, esihenkilöille, HR:lle ja viestinnälle mielenterveyshaasteiden ennaltaehkäisyyn. Matalan kynnyksen tukena osana työterveyttä suositellaan Mielenturvaa-mallissa työterveyspsykologin palveluita (esim. 0-5 kertaa vuosi/työntekijä) mielenterveyden vuosihuoltona. Lisäksi apuna elämän kriisitilanteisiin suositellaan lyhytpsykoterapiaa (esim. 0-10 kertaa / vuosi / työntekijä) tai vastaavia palveluita.
Mielenturvaa-malli perustuu tutkittuun tietoon. Se on kustannusneutraali, koska siihen suunnatuilla satsauksilla saadaan sairauspoissaoloja vähenemään. Mallista on tehty laajemmat vaikutusarviot yhteistyössä S-ryhmän, Ellun Kanojen ja Vincitin kanssa. Esimerkiksi S-ryhmä sai säästöjä aikaan itselleen panostamalla mielenterveyspalveluihin.
Tässä valtuustoaloitteessa esitetään, että Oulun kaupunki liittyy Mielenturvaa – verkostoon, tekee siihen ennaltaehkäisynäkökulmasta kuuluvan Hyvän mielen työpaikka-suunnitelman ja ottaa käyttöön Mielenturvaa-mallin Oulun kaupungin työntekijöiden mielenterveyden vahvistamiseksi.
Olli Kohonen
1. varavaltuutettu (vas)