Eriarvoisuus ja syrjäytyminen vähenee leikkaamalla?
Pääministeri Juha Sipilä on huolissaan eriarvoistumiskehityksestä. Hän on jopa laittanut sitä vähentämään marraskuun lopussa perustetun työryhmän, jota vetää alan huippuasiantuntija Juho Saari. Hyvä päätös, vaikka toki työ on tehtävä ”kustannusneutraalisti”.
Samaan aikaan sisäministeri Paula Risikko pitää syrjäytymistä suurimpana uhkana Suomen kehitykselle. Hän haluaa sen ehkäisystä hallituksen kärkihankkeen. Risikko totesi 7.12. Ylen Ykkösaamun haastattelussa, jotta tulisi keskittyä jatkossa entistä enemmän henkilöihin, jotka eivät pysty ottamaan koulu- tai työpaikkoja vastaan.
Molempien tuoreet(kin) puheet ovat tosin osoittautuneet hurskasteluksi, koska niin Sipilän Keskusta kuin Risikon Kokoomus ajoivat 13.12. yhteensä yli 300 miljoonan leikkaukset ammatilliseen koulutukseen ja opintorahaan. Tulevaisuuden osaamiseen ja sosiaaliturvaan.
Näillä päätöksillä koulutustakuu kärsii, opettajat joutuvat työttömiksi ja aikuisopiskelu vaikeutuu. Myös lähiopetus vähenee. Mikäli täällä Pohjois-Suomessa leikataan muun maan tapaan (ja valitettavan todennäköisesti näin tehdään), koulumatkat pitenevät entisestään ammatillisessa koulutuksessa olevilta. Tämä(kään) tuskin vähentää syrjäytymisriskiä.
Samalla eriarvoisuutta vastaan ”taisteleva” hallitus vähentää opiskelijan käteen jäävää rahaa liki 90 eurolla kuukaudessa. Kyseessä on valtava leikkaus, joka näkyy aivan varmasti pienituloisen arjessa. Reilun kymppitonnin palkkaa vetävä ministeri ei tosin ymmärtäne, että tämä(kin) leikkaus on omiaan lisäämään syrjäytymistä. Tämä ei valitettavasti yllätä.
Hallituksen puheet ja teot ovat jatkuvasti ristiriidassa, koska esimerkkejä leikkauspolitiikasta voisi nostaa tunnetusti esiin vaikka kuinka paljon. Lisäksi valtionvarainministeri Petteri Orpo on jo väläytellyt lisää kurjistamisherkkua kansalle hallituksen ensi kevään puolivälitarkastelussa, joka näppärästi myöhennettiin juuri kuntavaalien jälkeiseen aikaan.
Eriarvoistuminen ja syrjäytyminen näyttää hallituksen mielestä vähenevän leikkaamalla. Samalla saadaan Suomi nousuun. Onko näin? Rohkenen epäillä.
Olli Kohonen
Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen jäsen (vas)
Oulu
(Forum24 20.12.16)
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.