Ainolan kiinteistön myyntiä ei voi hyväksyä

Pohjois-Pohjanmaan museon nykyistä rakennusta Ainolaa alettiin rakentaa vuonna 1929, sen jälkeen kun kauppaneuvos Åströmin kirjastolle ja museolle lahjoittama vanha pitsihuvila, puu-Ainola oli tuhoutunut tulipalossa. Uusi klassismia edustanut upea kivitalo valmistui kirjasto-, arkisto- ja museokäyttöön vuonna 1931. Kirjasto ja arkisto muuttivat Ainolasta omiin tiloihinsa vuonna 1980-luvun alussa. Samalla talo remontoitiin pelkästään museon käyttöön. Neljänkymmenen vuoden jälkeen museotila tarvitsee varmasti peruskorjausta. Historiallinen Ainolan museorakennus pitää säilyttää Oulun kaupungin omistuksessa ja kaupunkilaisten yhteisessä käytössä.

Oulun kaupungin konsernihallinnon käynnistämä tunnustelu Ainolan kiinteistön myynnistä muihin tarkoituksiin on käsittämätön. Sitä ei voi hyväksyä, vaikka sille reunaehtoja asetetaankin.

Ainolan museorakennus, taidemuseo ja Tietomaa muodostavat toimivan kokonaisuuden kävelyetäisyydellä luonnonkauniissa Hupisaarten ja kulttuurihistoriallisten arvokkaiden Åströmin nahkatehtaan kiinteistöjen ympäristössä. Oulun on huolehdittava kulttuuriperinnöstään. Tietomaan uudisrakentamisen tulee rajoittua sen  omaan tarpeeseen omalla tontilla. 

Ainolan peruskorjaus museokäyttöön on hyvä käynnistys Oulun kulttuuripääkaupunki 2026 hankkeelle. Myynti puolestaan olisi kulttuuriskandaali.

Oulun Vasemmistoseura ry