ASKEL KERRALLAAN SOTE-RYTINÄN SIJAAN
Onko parempi tehdä iso sote-maakuntauudistus ja hypätä suureen tuntemattomaan kertarytinällä vai korjata nykyistä askel kerrallaan kohti parempaa? Olen päätynyt asiantuntijoita kuultuani pienten askelten tielle.
Kuntalaisille suurin ongelma on päästä hoitajan ja/tai lääkärin vastaanotolle. Tästä tulee myös eniten palautetta. Oulussa niin sanotun kiireettömän hoidon jonotusaika oli syyskuussa keskimäärin 26 vuorokautta lääkärille ja 18 hoitajalle. Kiireellisissä tarpeissa on jonotettava akuuttivastaanotolle. Itsekin olen istunut Tuiran terveysaseman jonossa pisimmillään neljä tuntia. Jonojen pituus vaihtelee päivittäin. Iltaisin ja viikonloppuisin jonotetaan yhteispäivystykseen.
Professori Martti Kekomäki esitti, että palkkaamalla 1000 lääkäriä lisää terveyskeskuksiin pääsisimme niiden jonoista eroon ja se maksaisi noin 100 miljoonaa euroa. Näin minäkin tekisin ja lisäksi palkkaisin 1000 hoitajaa, joista osa tekisi ehkäisevää työtä ja kävisi vanhusten ja muiden paljon palveluja tarvitsevien luona. Näin säästettäisiin ja vähennettäisiin painetta yhteispäivystyksiin. Onko siihen rahaa? Kyllä, sillä tämä kokonaisuus on sattumalta sama summa, minkä hallitus on päättänyt antaa verohelpotuksina hyvätuloisten osakesäästötilille.
Myös erikoissairaanhoidossa jonotetaan. Hoitotakuun mukaan jono saa olla korkeintaan kuusi kuukautta, mutta ruuhkahuipuissa ja lääkäripulassa jonot venyvät osittain kuitenkin yli tuon rajan. Toinen askel olisi siis jonojen purkaminen erikoissairaanhoidossa. Tarvittaessa sairaanhoitopiiri voi siinä turvautua myös yksityisiin palveluihin. Lisäksi purkaisin Sipilän hallituksen tekemät tiukat työnjako- ja päivystysasetukset, sillä ne tulevat keskittämään palveluja Ouluun koko Pohjois-Suomesta.
Kolmannella askeleella perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito tulisi yhdistää maakunnalliseksi saman hallinnon alla olevaksi toiminnaksi saumattoman ja molempiin suuntiin tehtävän yhteistoiminnan turvaamiseksi kuten muun muassa Kainuussa, Soitessa, Eksotessa on tehty. Olisin valmis ottamaan myös seuraavan askeleen, siis maakuntaveron ja vaaleilla valittavan valtuuston.
Näin askeltaen uudistus olisi hallitumpi ja riskit epäonnistumisesta pienemmät. Sipilän hallituksen suunnittelema kertarytinällä tehtävä uudistus näyttää onneksi kariutuvan perustuslakivaliokuntaan. Hyvä niin, koska se olisi ollut Suomen veronmaksajille ja Pohjois-Suomelle todella suuri riski.
Anne Huotari
Oulun kaupunginvaltuutettu (vas)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.