Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, ei harvoille

Tiesitkö, että Vasemmistoliiton kansanedustajana pitkään toiminut Outi Ojala oli tasa-arvoisen avioliittolain ”äiti”?

Vuonna 2017 menehtynyt Ojala teki ensimmäisenä kansanedustajana aloitteen samaa sukupuolta olevien ihmisten mahdollisuudesta rekisteröidä parisuhteensa vuonna 1993. Esityksen takana oli Vasemmistoliiton edustajien lisäksi väkeä myös SDP:sta, Vihreistä ja RKP:sta. Esitys ei toteutunut heti, vaan laki rekisteröidystä parisuhteesta astui voimaan vuonna 2002.

Tuosta(kin) on kuljettu kovin pitkä matka nykyhetkeen. Vaikka myös Vasemmistoliiton periaateohjelmaa uudistetaan ensi kesän puoluekokouksessamme, tiettyjen asioiden tulisi pysyä entisellään. Maailma ei tule nimittäin koskaan valmiiksi, vaan sitä on muutettava aina.

Nyt muutoksen alla olevassa vuodelta 2007 olevassa periaateohjelmassamme linjataan seuraavasti:

”Yhdenvertaiseen yhteiskuntaan pääseminen edellyttää aktiivista syrjinnän vastaista työtä. Yhteiskuntaa on rakennettava niin, että sen erilaisilla jäsenillä on tasavertaiset edellytykset osallistua ja kehittää itseään.”

Yhdenvertaisuus ei toteudu jämähtämällä paikalleen ja tasavertaisuus ei ole itsestäänselvyys. Solvaaminen, ilkeily, arvostely, mitätöinti ja halveksunta ovat valitettavan usein seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten arkeen. Myös täällä Oulussa, vaikka maailma on täälläkin muuttunut kovasti myönteisempään ja moniarvoisempaan suuntaan. Tavalliset ihmiset ymmärtävät niin Toppilassa kuin Haukiputaalla sen, että homojen ja lesbojen tulee voida elää elämäänsä yhtä lailla kuin allekirjoittaneen heteron.

Sateenkaaren värien tulee voida näkyä niin Hollihaasta kuin Jäälissä. Jokaisella on oikeus onneen, ja siksi Oulu Pride on erityisen tärkeä ja arvokas tapahtuma. Vasemmistoliiton Oulun kunnallisjärjestö toimii yhtenä sen päätukijoista, ja siitä olemme erityisen ylpeitä. Ihmisoikeuden kuuluvat kaikille, ei harvoille. Sen puolesta niin pilven reunalla jo oleva Outi Ojala kuin tämänkin kaupungin vassarit tekevät töitä.

Olli Kohonen
Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston pj
Oulun 1. varavaltuutettu

Olli Kohonen