Koulutusta maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä
Noin kuukausi sitten jätin kaupunginvaltuustolle aloitteen. Esitin aloitteessani, että Oulun valtuutetuille ja kaupunginhallituksen jäsenille järjestetään nopealla aikataululla päivän mittainen koulutustilaisuus maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä. Miksi näin?
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan maailmassa on yli 40 miljoonaa pakolaista, joista lähes 80 % on lapsia ja naisia. Suomi on allekirjoittanut kansainväliset sopimukset ja sitoutunut antamaan humanitääristä apua sitä tarvitseville. Pakolaisia on niin kauan kun sodat maailmassa jatkuvat.
Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden arvioitu määrä on jatkuvasti kohonnut. Vielä noin kuukausi sitten puhuttiin noin 15 000 hakijasta. Sitten se tuplaantui 30 000:een. Nyt tuokin ennuste on rikkoutumassa. Hakijamäärä on kohdentunut Etelä-Suomen lisäksi Pohjois-Suomeen. Erityisesti Tornion, Kemin ja Oulun alueet ovat kantaneet suuren vastuun majoituksen järjestämisessä.
Turvapaikkahakija-keskustelun äänensävy koventunut, ja julkisuudessa on esitetty paljon harhaanjohtavia väitteitä ja mielipiteitä. Niiden takana on usein aito huoli oman elinympäristön muutoksesta, mutta keskustelua on myös leimannut tarkoituksellinen provosointi. Aloitteessani esitinkin, että koulutuksessa tulee käsitellä niin sanottuja vaikeita kysymyksiä, kuten: miten kotouttaminen on toteutettu? Millaisia tietoja ja taitoja turvapaikanhakijoille ja pakolaisille annetaan suomalaisen yhteiskunnan lainsäädännöstä, tapakulttuurista sekä naisen ja lapsen oikeudellisesta asemasta? Lisääkö maahanmuutto turvattomuutta ja rikollisuutta: esimerkiksi omaisuusrikoksia, pahoinpitelyjä ja raiskauksia? Miksi turvapaikanhakijat ovat usein nuoria miehiä?
Turvapaikka-asiassa tiedon jakamisen tulee perustua tosiasioihin ja luottamushenkilöiden tulee toimia esimerkillisesti osallistuessaan julkiseen keskusteluun. Uskon tämän olevan kaikkien etu.
Mauno Murtoniemi
Opettaja, kaupunginvaltuutettu
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.