Kunta- ja aluevaaleissa ratkotaan myös työelämän mielenterveyskriisiä
Suomen talouden ja ihmisyyden tulevaisuuden kannalta olennaista on ratkoa maamme mielenterveyskriisi. Tällä hetkellä yli puolet työkyvyttömyyseläkkeistä ja kolmannes sairaspäivärahoista on myönnetty mielenterveyteen liittyvien syiden johdosta. Tämä on kestämätöntä. Tarvitsemme jokaisen kynnelle kykenevää ihmistä yhteiskunnan kehittämiseen Suomessa. Se on myös inhimillinen pyrkimys.
Samalla on tunnistettava se, että työelämä on muuttunut monella tapaa haastavammaksi työntekijöiden kannalta. Mielestäni myös Oulun kaupunki ja hyvinvointialue Pohde voivat ottaa vielä vahvemman otteen tilanteen helpottamiseksi. Molemmissa tehdään eittämättä jo nyt työtä myös omien sairaspäiväolojen vähentämiseksi, mutta lisäpanostukset ovat tarpeen.
Emme valitettavasti elä onnelassa Pohjois-Pohjanmaalla, koska kansallinen mielenterveysindeksi on täällä valtakunnan toiseksi heikoin. Tulevaisuudessa on keskityttävä esimerkiksi terapiapalveluiden kehittämiseen, sitoutumiseen itsemurhien ehkäisyohjelmaan, vanhemmuuden tukemiseen ja työhyvinvoinnin lisäämiseen päihdehaittojen vähentäminen erityisesti huomioiden.
Työelämän näkökulmasta olennaista on myös taata esihenkilöille tietous mielenterveyskysymyksistä. Kun organisaatiot ovat ruohonjuuritasolta ykkösjohtajaan asti sitoutuneet samoihin toimintamalleihin, voidaan saada tulosta aikaiseksi.
Julkisessa työssä olennaista on myös työterveyspalvelut. Esimerkiksi Pohteen työterveyspalveluiden kilpailuttaminen on myös prosessissa, mikä tarjoaa osaltaan mahdollisuuden kehittää myös mielenterveyden tukea 18 000 työntekijän organisaatiossa. Vaaleissa valittavat alue- ja kunnanvaltuutetut voivat vaikuttaa paljon siihen, miten julkinen sektori tukee mielen hyvinvoinnin suotuisaa kehittämistä.
Olli Kohonen
sairaanhoitaja, filosofian maisteri, alue- ja kuntavaaliehdokas (vas.), Oulu