Oulu tuhoaa brändiään
Oulu on Suomen tunnetuin pyöräilykaupunki, mutta kaupungin päätöksenteko ei tue pyöräilyn ja kävelyn kehitystä.
Oulu käyttää vuosittain noin 40 miljoonaa euroa erilaisiin infrastruktuuri-investointeihin. Joukossa on tonttikatuja, ajoratoja ja erikoisempiakin kohteita, kuten Torinrannan laiturit. Kun baanojen kehittäminen on hidastunut, ei Oulu käytä pyöräilyn ja jalankulun kehittämiseen oikeastaan enää juuri lainkaan varoja. Tällä hetkellä tämän vuoden käytettävät varat ovat noin 1–2 euroa per asukas, eli 0,5 miljoonaa euroa tai alle.
Vertailukohdaksi voidaan ottaa Tampere ja Helsinki, joista ensimmäinen on ratikan rakentamisen ohella laittanut jopa liki 10 miljoonaa vuodessa pyöräilyn ja kävelyn olosuhteisiin. Helsinki laittaa tänä vuonna 40 euroa per asukas pyöräilyn kehittämiseen, ja ensi vuonna summa on nousemassa 60 euroon per asukas!
Lukujen vertailuksi Oululle koko baanaverkon tähänastinen suunnittelu ja rakentaminen on maksanut kokonaisuudessaan noin kahdeksan miljoonaa euroa, eli alle 40 euroa per asukas.
Oulun vanhojen alueiden pyörätiet rapistuvat ja pyöräilyn olosuhteet heikkenevät vuosi vuodelta. Kun kadut rapistuvat, on luvassa lätäkköä ja jäätynyttä lätäkköä meille kestävän liikkumisen ystäville.
Korjausvelka saataisiin taittumaan satsaamalla 5–10 prosenttia määrärahoista eli 2–4 miljoonaa euroa vuosittain kävelylle ja pyöräilylle. Se olisi mielestäni vähintäänkin reilua, kun noin kolmannes kaupungissa tehdyistä matkoista tehdään näillä kulkutavoilla. Tehdään se tulevalla valtuustokaudella.
Ville Luotola
yhdyskuntalautakunnan jäsen, varavaltuutettu, alue- ja kuntavaaliehdokas (vas.), Oulu