Oulun halpuuttaa työtä, naisilta lähtee 25 prosenttia palkasta

Luottamusmies Riitta Hietalan mukaan Oulun ateria- ja puhtauspalvelujen ulkoistaminen osuu kipeästi pienipalkkaisiin naisiin. ”Me olemme ammattilaisia, mutta pian palkkamme putoaa pari-kolme sataa euroa kuussa. Kun vielä lisät leikataan pienemmiksi niin palkasta lähtee jopa neljäsosa. Eikä tämä nykytasokaan päätä huimaa, bruttopalkka on niukin naukin 1800-1900 euroa kuussa.”


Ratkaiseva äänestys palvelujen ulkoistamisesta oli kaupunginvaltuustossa viime lokakuussa. Valtuuston tasapeliäänestyksen ratkaisi puheenjohtaja. Vasemmisto oli ulkoistamista vastaan.  Ateria- ja puhtauspalvelujen 270 työntekijää edustava JHL-ammattiliiton osasto lakkoili syksyllä kahdesti ulkoistusta vastaan. Kunta-alan työehtosopimus on työntekijälle yksityisalojen sopimusta parempi: Peruspalkassa ero on 200-300 euroa kuussa, ja myös ilta-, yö- ja viikonloppulisät ovat yksityisen kiinteistöpalvelualan ja majoitus- ja ravitsemisalan sopimuksissa heikommat kuin kunta-alan sopimuksessa. Nämä erot kiihottavat porvaripuolueita tes-shoppailuun, jossa matalapalkkaiset työntekijät jäävät häviölle.


Pienuus on kaukana Oulun ateria- ja puhtauspalvelujen naisten uudesta työnantajasta, sillä kaupunginhallitus valitsi 10. toukokuuta kilpailutuksen voittajaksi monikansallisen yritysjättiläisen Compass Groupin, jolla on yli puoli miljoonaa työntekijää eri puolilla maailmaa. Tällainen jätti, joka toimii pallon ja kellon ympäri, alkaa tuottaa Oulun kaupungille ateria-  ja puhtauspalveluja. Compassin napa on Iso-Britanniassa, jossa se on listattu Lontoon pörssiin. Compass Group on tehnyt muitakin isoja yritysostoja Suomessa, esimerkiksi Fazer Amican, josta yt-kierroksen jälkeen lähtee useampi sata työntekijää.
”Meille työntekijöille pidettiin kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen tiedotustilaisuus, ja ne uutiset kuulostivat uskomattomilta. Osalla kiehahti sappi ja monella nousi pala kurkkuun sitä miettiessä, että näinkö meitä kylmästi myydään. Tunnelma oli kaikkea muuta kuin hyvä ja aikataulu kireä, ei me ehditty kysellä mitään”, kertoo Riitta Hietala.
Uusi työnantaja aikoo haastatella kaikki 270 yksitellen. Henkilöstön siirto Compass Groupin palvelukseen tapahtuu lokakuussa. Nykyinen tes on voimassa 1.3.2022 asti ja sen jälkeen astuu voimaan uusi, alempi hinnoittelu.
Riitta Hietala ennakoi, että Oulun kaupungille voi tulla pula ammatti-ihmisistä, sillä moni ateria- ja puhtauspalvelujen työntekijöistä etsii jo muualta uutta työtä. Palkka-alen lisäksi tähän vaikuttaa se, että mitään takeita työpaikoista ei ole esitetty. Se kyllä on kerrottu, että jättiyhtiö tuottaa palvelut kaksi miljoonaa euroa halvemmalla kuin jos ne tehtäisiin kaupungin omana tuotantona. Itse kukin voi arvailla mistä yritys nuo miljoonat repii.

Riitta Hietala


teksti: MAIJA AALTO