Diktaattorit olisivat kesympiä ilman ydinaseita
Painavan sanan kirjoitti
Tsaari Putin I vakuutteli, että Venäjä ei hyökkää Ukrainaan. Miten neuvotella valtakunnanjohtajan kanssa, joka on avoimesti valehdellut? Putin on uhannut Ukrainan tukijoita ydinaseilla. Miten jatkossa luottaa neuvotteluihin? Toivottavasti se onnistuu nyt, mutta sitten pitää purkaa rakenteet, jotka antavat mahdollisuuden kiristämiseen.
Hyökkäyssota ja uhkailu ydinaseilla ovat sotarikoksia. Niin oli myös toinen Tsetsenian sota, jonka Putin aloitti. Oikea paikka olisi kansainvälinen tuomiosituin, johon mm. Suur-Serbiaa puuhannut Milošević joutui. Sinne ei joutunut George Bush huolimatta Irakin sodan ja miehityksen ja jatkon, Syyrian sodan vähintään sadoista tuhansista uhreista. Tony Blair selvisi oma-aloitteisella anteeksipyynnöllä. Sama laki kaikille?
II maailmansodan jälkeen ”länsimaisia arvoja” edustava USA liittolaisineen on surmannut miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Tämä ei ole hillinnyt arvopuhetta. Käsite on historiallisesti väärä ja sisältää herrakansa-ajatuksen. Läntisiä johtajia oli Hitlerkin, samoin Kongon ryöstäjä Leopold II. Hiroshiman ja Nagasakin tuhosivat atomipommilla erittäin ”läntiset” amerikkalaiset. 2011 monet Nato- ja EU-maat hyökkäsivät Libyaan. 11.2.2022 USA:n presidentti Joe Biden määräsi Afganistanin jäädytetyt varat jaettaviksi syyskuun 11. päivän 2001 uhrien omaisille USA:ssa samaan aikaan, kun Afganistanin kiusattu kansa näkee nälkää. Syyskuun 11. päivän murhaajat olivat saudeja ja marokkolaisia, eivät afganistanilaisia. Sivistynyt länsi Suomi mukana on aseistanut Saudi-Arabian sotia.
Valtioiden ”turvallisuuspolitiikalla” perustellaan massamurhia. Valtiot ovat niin suvereeneja, että niillä on oikeus vaarantaa maapallon elämä. Kansalaiset pakotetaan asevelvollisuudella diktaattorien tykinruuaksi ja pomminapinpainajiksi.
Neuvostoliiton, sittemmin Venäjän pelko rajoille tuppaavasta Natosta oli osin oikeutettua, ja Suomen liittoutumattomuus vakautta aidosti ylläpitävä asia. Tämä olisi pitänyt muistaa, ennen kuin Sipilän hallitus (kesk, ps, kok) teki ns. isäntämaasopimuksen, joka käytännössä vei Suomen Natoon ilman virallista päätöstä. Venäjän kasvanut vainoharhaisuus muita kohtaan on kuitenkin liioiteltua: kukaan ei voi sitä miehittää. Putin itse on nyt tehokkain Naton propagandisti. Varustelu kiihtyy, ja ilmasto- ja muut ympäristökysymykset ovat vaarassa unohtua.
YK:ssa hyväksyttiin 7.7.2017 sopimus, joka kieltää valtioita kehittämästä ja tuottamasta ydinaseita tai uhkaamasta niillä. Sopimusta vastustivat ydinasevallat. Sen puolesta äänesti 122 maata, Suomi ei. Syynä oli Sipilän hallituksen halu miellyttää ydinaseistettuja Nato-maita.
Diktaattoreilta on riisuttava valta ja ydinaseet. Tarvitaan kansainvälinen sopimus, jolla kaikki sitoutuvat ydinaseriisuntaan ja siihen, että sodalla uhkaava johtaja viedään sotarikosoikeuteen. Utopiaa? Ehkä, mutta maapallon elinehto. Reaalipolitiikkaa harjoitetaan nyt Ukrainassa.
Juha Markkola
biologi, Oulu
Mielipidekirjoitus on julkaistu Kalevassa 7.3.2022