Kuka meitä ja asioitamme hoitaa?
Usein kuulee keskustelua, että julkisen sektorin kustannuksia pitää karsia työntekijöitä vähentämällä. Olen tästä vahvasti eri mieltä. Oulussa kaupungin palveluksessa on noin 11 000 tärkeää työtä tekevää ihmistä eli kaupungin väestömäärästä noin viisi prosenttia.
Suurimmat työntekijämäärät ovat opetus- ja kasvatustehtävissä sekä hoito- ja hoiva-aloilla, yhteensä noin 7700 henkilöä. Puhutaan mm. opettajista, hoitajista, sosiaalityöntekijöistä, lääkäreistä, palomiehistä, kirjastonhoitajista. Kyseessä ovat ihmiset, jotka toimillaan huolehtivat toimivasta kaupungista. Ketju kulkee vauvoista vanhuksiin. Myös kulttuuri on tärkeä osa Oulun toimintaa. Siitä osaltaan huolehtivat kaupunginteatterin ja -orkesterin kaltaiset toimijat. Teknisissä tehtävissä työskentelee reilu 2000 ihmistä. He huolehtivat vaikkapa kaavoitukseen tai jätehuoltoon liittyvistä tehtävistä tai liikelaitoksena määrätyllä toimialalla, esimerkkinä Oulun Vesi. Hallinnossa työskentelee noin 1,3 % kaupungin työntekijöistä. Ilman tätä porukkaa ei paketti pysy koossa.
Iso osa tehtävistä on lakisääteisiä. Myös kehittämiseen pitää löytää tekijöitä ja osaamista kaupungin sisältä, jotta Oulun pysyy kehityksessä mukana.
Kuka meitä ja asioitamme Oulussa hoitaa? Hän on usein noin 50-vuotias hoiva-alalla työskentelevä nainen. Hän voi olla myös nuori palomies, joka pelastaa henkemme. Hän voi olla ala-asteen opettaja, joka ohjaa lapsemme opintiellä eteenpäin. Hän voi olla näyttelijä, joka karismallaan houkuttaa matkailijoita kaupunkiin. Oulun työntekijä on ihminen, jonka työpanos on arvokas, tuottava ja välttämätön. Kaupungin työntekijät ansaitsevat arvostuksemme ulkoistamisen sijaan!
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.