Mitä on ennaltaehkäisy?
Lasten, nuorten ja perheiden paineet ovat pysyvä keskustelunaihe niin Oulussa kuin muuallakin. Henkiset paineet ovat monille kovat ja päihteillä niitä usein lääkitsevät niin lapset ja nuoret kuin stressaantuneet vanhemmatkin. Ei kaikilla toki ole näin! Osalla on etätyöt ja talous kunnossa, ei pelkoa yt-neuvotteluista. Jako kahteen ainakin, ellei kolmeen! Huono-osaiset ja hyväosaiset.
Puhutaan ennaltaehkäisystä: mitä se on? Lisää työntekijöitä, läsnäoloa ja kuuntelua, eteenpäin ohjaamista, rinnalla kulkemista? Lisää rahaa perheille? Lisää aikaa perheille olla vanhempi ja lapsi (!)? Ennaltaehkäisy on tätä ja paljon muuta arjessa. Pitää katsoa, mitä tulevaisuuden kuvia maailmalta tulee, ja taklata niitä viisaat päät yhdessä. Mitä voimme tehdä tämän ja tuon ilmiön suhteen? Ei menneitä tilastoja tuijottamalla ja rahan menoa päivittelemällä päästä eteenpäin. Tehdään työtä ihmiseltä ihmiselle, annetaan aikaa, ruokaa ja rahaakin joskus. Kyllä meidän talouden pitää kestää tarjota inhimillistä elämää heikompiosaisille, olivatpa syyt tuen tarpeeseen mitkä tahansa. Aina ei tarvita edes rahaa, vaan asennetta!
Tämän hallituksen ansioksi voi lukea uuden asiakasmaksulain voimaantulon 1.7.2021. Tällöin maksukattoa kerryttää useampi palvelu, esimerkiksi suun terveydenhuolto. Lisäksi kunnan velvollisuus on kertoa maksun perimättä jättämisen mahdollisuudesta asiakkailleen. Maksut tulevat yhtenäisiksi myös palveluasumisessa, jossa aiemmin on ollut kirjavaa hinnoittelua. Maksujen yhtenäistäminen ja kohtuullistaminen voi olla yksi ennalta ehkäisyn muoto, kun kansalaisilla on paremmat mahdollisuudet hakea tukea ja apua.
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.