UUSIEN VALTUUTETTUJEN ODOTUKSET
Painavan sanan kirjoitti
Kiitos Kalevalle Oulun uusien valtuutettujen esittelystä. Lähes kaikki eri puolueiden uudet valtuutetut ovat olleet huolissaan lasten ja nuorten palveluiden tilasta, sillä esimerkiksi mielenterveyspalveluiden jonot ovat kohtuuttoman pitkiä. Ihan selvästi oululaiset halusivat vaaleissa muutosta siihen, että talousleikkuri iskee aina myös lasten ja nuorten palveluihin.
Mutta vaikuttaako vaaleissa kerrottu oululaisten mielipide valtuustoryhmien toimintaan? Valtuuston perehdytyksessä ja jo ensimmäisessä kokouksessa meille kerrottiin talouden madonluvut. Vanhoja konsultti Perlaconin leikkauksia on vielä toteuttamatta ja sotepalveluiden menot kasvavat sekä ikääntyneiden määrän että lastensuojelun ja mielenterveyspalveluiden lisääntyvän tarpeen vuoksi. Lisäksi Oulun hyvinvointikeskuksiin on niin sanotussa kiireettömässä hoidossa koko maakunnan pisimmät jonot. Nyt pitää kysyä, ovatko aiemmin tehdyt leikkaukset todellisuudessa vähentäneet vai jopa lisänneet kustannuksia. Talousjohtaja kertoi, että mikäli 0,5 %:n korotusta ei tehdä kuntaveroon, sotepalveluihin pitää kohdistaa 9 miljoonan euron lisäleikkaukset aiempien leikkausten päälle jo ensi vuodelle 2022. Leikkausten tekeminen jäisi hyvinvointilautakunnan tehtäväksi.
Viime kaudella hyvinvointilautakunnassa olleena tiedän, että sotepalveluista ei pysty tekemään 9 miljoonan euron leikkausta ensi vuonna aiheuttamatta lisävahinkoa. Lisäksi tietoinen alibudjetointi leikkaisi myös tulevan hyvinvointialueen vuoden 2023 valtiolta tulevaa rahoitusta. Kaiken tämän tietäen oikealla istuvien ryhmien johto haluaa ”hinnalla millä hyvänsä” leikata myös sotepalveluja, vaikka Oulun verotulot tulevat nousemaan talouskasvun ansiosta ainakin tuon 9 miljoonaa ensi vuonna. Jos malttaisitte odottaa leikkauslistoinenne yhden vuoden, niin sotepalvelut siirtyvät vuoden 2023 alusta hyvinvointialueille ja valtion rahoitettaviksi. Toivon, että lasten ja nuorten tilanteesta huolestuneiden uusien valtuutettujen ääntä kuunnellaan ryhmien sisällä.
Somekeskusteluissa oululaiset ovat jo pitkään aivan oikeutetusti vaatineet lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden kuntoon saattamista, eivätkä ymmärrä, miksi niin ei tehdä. Vanha hyvinvointilautakunta päätti kesäkuussa lisätä 10 psykiatrista sairaanhoitajaa niihin. Valitettavasti tuokaan määrä ei ratkaise palveluiden oikea-aikaista saamista. Samanaikaisesti päälle painaa miljoonien leikkaukset. Saivatko oululaiset toivomansa muutoksen valtuustoon? Kannustan uusia ja vanhoja valtuutettuja eri puolueista pitämään kiinni tavoitteistaan lasten ja nuorten palvelujen parantamiseksi.
Anne Huotari
Oulu (vas)
valtuustoryhmän vpj
PoPsoten suppean seurantaryhmän vpj
Juttu on julkaistu myös Kalevassa.