Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto: Sote-uudistus parantaa tavallisten ihmisten elämää


Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston mielestä eduskunnan tekemä historiallinen päätös hyväksyä sote-uudistus on erinomainen. Piirijärjestön puheenjohtaja Olli Kohonen painottaa, että kyseessä on suurin uudistus suomalaisia sosiaali- ja terveyspalveluita koskevaan lainsäädäntöön sitten 1970-luvulla hyväksytyn kansanterveyslain.


– Sote-uudistusta on rakennettu kuin Iisakin kirkkoa tai Olkiluodon ydinvoimalaa. Nyt se saatiin kuitenkin viimein lävitse. Vasemmistoliitto oli keskeisessä roolissa valmisteltaessa aidosti toteuttamiskelpoista mallia, sanoo Kohonen.


Pohjois-Pohjanmaalla paikallisen sote-uudistuksen valmistelu on jo hyvässä vauhdissa PoPSOTE-hankkeessa.


– Sote-uudistus tulee järkevöittämään ja parantamaan monella tavalla ihmisten kehdosta hautaan tarvitsemien sosiaali- ja terveyspalveluiden tilannetta. Esimerkiksi leveämmät järjestäjätason hartiat, mahdollisuus integroida perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa yhteen sekä kestävä julkisia palveluita painottava toteutus ovat erinomainen yhdistelmä tulevaisuuden tarpeita silmällä pitäen. Nyt tehty uudistus on tavallisten ihmisten elämää hyödyttävä, eikä pönkkää monikansallisten sote-jättien bisnestä, toteaa Kohonen.


Ensi vuoden alussa järjestetään aluevaalit, joihin Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto on jo valmistautumassa. Ehdokashankinta on jo käynnissä ja vauhdittuu entisestään elokuussa kesälomien jälkeen. Piirijärjestö tulee asettamaan laajan, monipuolisen ja asiantuntevan ehdokaslistan. Tarkemmat vaalitavoitteet asetetaan kesälomien jälkeen ja syksyllä tehdään myös oma alueellinen vaaliohjelma.


– Vasemmistoliitto on vahvassa vetovastuussa maamme sote-asioissa. Esimerkiksi ensi viikolla sosiaali- ja terveysministerin tehtävät aloittava oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen tekee tätä työtä. Ponnistelumme kaikkien, eikä vain harvojen hyvinvoinnin edistämiseksi jatkuu myös kunnissa tulevien hyvinvointialueiden ohella, muistuttaa Kohonen.


Tulevat hyvinvointialueet tulevat olemaan itsehallinnollisia alueita vastaten sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä.