Sunnuntain Sarkkinen – Suomi tasa-arvon kärkimaaksi, työkyvyttömyyseläkkeet laskivat vuonna 2021
Tänään sunnuntaina on kulunut 18 päivää Ukrainan kriisin alkamisesta.
Kriisin koetellessa on tarpeellista muistuttaa myös edistyksen askelista yhteiskunnissa. Kansainvälisenä naistenpäivänä tasa-arvo ja sen edistämisen tärkeys nousivat esille. Hallitus on tehnyt useita toimia tasa-arvon lisäämiseksi, ja tavoitteena on nostaa Suomi tasa-arvon kärkimaaksi.
Mielenkiintoisena uutisena nousi työkyvyttömyyseläkkeiden määrän lasku vuonna 2021. Onkin syytä tarkastella, mistä laskusuhdanne johtuu.
Hyvää kansainvälistä naisten päivää!
”Myös tänään naisten päivänä mielessä on Ukrainan tilanne, sota ja pakolaisuus, sekä näiden vaikutuksen ihmiselämälle. Sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet lähtemään kotimaastaan, kun taas toiset eivät voi paeta, vaikka haluaisivatkin.
Naisten päivä muistuttaa, kuinka miesten ja naisten roolit ja tehtävät ovat edelleen yhteiskunnassa liian erilaiset ja kuinka tasa-arvo ei ole valmis, niin maailmassa kuin Suomessakaan.
Hallituksen tavoitteena on nostaa Suomi tasa-arvon kärkimaaksi. Hallitus on tehnyt tasa-arvo-ohjelman ja tasa-arvopoliittisen selonteon. Palkka-avoimuutta edistetään ja samapalkkaisuusohjelmaa jatketaan. Äitiys- ja isyyslait yhdistetään vanhemmuuslaiksi. Yksi keskeisimmistä hallituksen tasa-arvoteoista on perheiden hyvinvointia parantava perhevapaauudistus, joka astuu voimaan elokuussa.
Paljon on vielä tehtävää, mutta naisten päivänä on hyvä muistaa myös niitä lukuisia edistysaskelia, joita tasa-arvon edistämisessä on otettu. Erityisen tärkeää tämän muistaminen on Ukrainan kriisin kaltaisten tilanteiden aikana, kun helposti tuntuu, ettei ihmiskunta ole vieläkään viisastunut ja historian virheitä toistetaan yhä uudestaan.
Toivotan tänä naisten päivänä kaikille voimaa uskoa edelleen tasa-arvon ja edistyksen voimaan.”
Naistenpäivän kirjoitus Hannan facebook -sivulta 8.3.2022
Työkyvyttömyyseläkkeiden määrä laski vuonna 2021
”Tänään julkaistujen lukujen mukaan työkyvyttömyyseläkkeiden määrä laski reilut 8 prosenttia vuonna 2021. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä kääntyi laskuun jo ensimmäisenä koronavuonna 2020 ja viime vuonna työkyvyttömyyseläkkeiden määrä oli alhaisin koko 2000-luvulla.
On syytä selvittää tarkkaan mikä muutosta selittää ja onko taustalla myös koronan aiheuttamaa hoitovelkaa ja tunnistamatta jääneitä terveysongelmia.
Mielenterveyden sairaudet ovat edelleen yleisin syy uusiin työkyvyttömyyseläkkeisiin. Uusien työkyvyttömyyseläkkeiden vähenevä trendi on saatava pysyväksi.
Työhyvinvointia ja työkykyä on vahvistettava pitkäjänteisesti. Erityisesti mielenterveyden edistämiseen ja koronan aiheuttaman hoitovelan purkamiseen on edelleen panostettava.
Työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen edistäminen on myös tehokasta työllisyyspolitiikkaa. Myönteisen työllisyyskehityksen jatkuminen edellyttää, että ihmisten työkyvystä huolehditaan ennaltaehkäisevästi.”
Kirjoitus Hannan facebook -sivulta 9.3.2022
Seuraa Hannan kirjoituksia Facebookissa
https://www.facebook.com/HMKSarkkinen