Tasa-arvo vai yhdenvertaisuus
Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta tuli voimaan 1986 jonka jälkeen siihen on tehty sen useita muutoksia vuosien varrella. Lain tarkoituksena on parantaa naisten asemaa työelämässä ja ehkäistä sukupuoleen liittyvää syrjintää.
Tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuolen, sukupuoli-identiteetin, raskauden tai synnytyksen perusteella. Henkilön uskontoon, syntyperään tai ihon väriin tasa-arvolaki ei ota kantaa.
Yhdenvertaisuuslaki, jota itse pidän paljon tärkeämpänä lakina, tuli voimaan vuonna 2004 ja uudistettiin vuoden 2015 alusta. Tämä laki ottaa kantaa laajemmin henkilöiden yhdenvertaisuuteen. Yhdenvertaisuuslaissa kielletään kaikenlainen henkilöön liittyvä syrjintä, iän, sukupuolisen suuntautumisen, ihon värin, uskonnon, jne. perusteella.
Yhdenvertaisuus tarkoittaa, että jokaisella ihmisellä on samat mahdollisuudet mm. kouluttautua, edetä työuralla ja saada palveluita. Yhdenvertaisuus on paljon laajempi käsitteenä kuin tasa-arvo, joka keskittyy naisten ja miesten väliseen tasa-arvoon.
Homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistui laista vuonna 1971, mutta lääketieteellisistä tautiluokituksista vasta vuonna 1981. Transvestisuus poistettiin sairausluokituksista vasta vuonna 2011.
Tällä vuosituhannella seksuaalivähemmistöjen oikeuksia on edistetty esimerkiksi parisuhteen rekisteröinnin, adoption mahdollistamisella, oikeudella hedelmöityshoitojen saamiseen ja tasa-arvoisen avioliittolain uudistamisella. Silti meillä on vielä paljon työtä tehtävänä yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi.
Ennustan että jossain vaiheessa laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta sisällytetään osaksi yhdenvertaisuuslakia. Pride tapahtumat ovat tärkeä osa kohti kaikille yhdenvertaista Suomea.
Markku Eilola-Jokivirta
Oulun Vasemmisto
Varapuheenjohtaja