Hallituksen toimet yksipuolisia

Seuraan televisiosta eduskunnan välikysymyskeskustelua. Hallituksen toimet tuntuvat olevan varsin yksipuoliset valtiontalouden parantamiseksi, leikataan pieniltä ja siirretään vastuuta kunnille.

Ennen vaaleja Sipilä ja Stubb olivat kuvassa, jossa lupasivat ettei koulutuksesta enää leikata. Nyt näyttää siltä että pääsevät lopultakin toteuttamaan lupaustaan, koulutuksesta ei ole enää leikattavaa hallituksen aiempien leikkausten jälkeen.

Leikkauksia hallitus perustelee talouden resursseilla ja puolustelee että annettiin kuitenkin rahaa hieman kehitykseen. Peitetään muumilaastarilla murtunut käsi, naurettavaa, mutta oikeasti muuta en odottanutkaan tältä hallitukselta.

Yhteiskuntasopimuksen piti tuoda yrityksille halua investoida Suomeen, lehtien nettiversioita selaamalla ei näytä kilpailukykyloikka osuneen kohdilleen. Nokia ilmoittaa 1300 henkilön vähentämisestä Suomessa, erinomaista toimintaa yritykseltä jonka piti olla Suomen talouden veturi. Valtion rautatiet ilmoitti satojen henkilöiden irtisanomisista, kun toimitusjohtajalle tarjottiin yli 200 000€ bonusta. Loistava esimerkki valtion yhtiöltä. Onneksi emme vuosituhannen vaihteessa ajaneet alas perusteollisuutta ja siellä olevia työpaikkoja. Ruotsalaiset hoitavat varmasti tämän asian tulevaisuudessa, SSAB on käynyt jo useat yt-neuvottelut suomalaisen osaamisen siirtämisestä lahden toiselle puolelle.

En viitsi edes alkaa käymään läpi eläkeläisiin, työttömiin ja lapsiperheisiin kohdistuvia säästöjä. Hallitus noudattaa selkeästi minimalistista maailman katsomusta, jossa vähemmän on enemmän. Poikkeusta ei tee edes kilpailukykysopimuksella ajettava työajan pidennys, jonka pitäisi tuoda maahan 35 000 uutta työpaikkaa. Työntekijöiden vähentyvän vapaa- ajan ja ostovoiman pitäisi tuoda enemmän rahaa osakkeenomistajille ja yrittäjille.
Pohjois-Suomen kannalta ainoa hyvä uutinen oli lupaus 4-tien kehittämiseksi tulevien vuosien aikana.

Markku Eilola-Jokivirta