Husson ihailema sote-uudistus toisi lisäleikkauksia vanhustenhoitoon

Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Jarmo Husso kirjoitti vanhustenhoidosta (14.2.19) ja kiitteli herhiläisiä ja sanoi, että vanhukset voivat äänestää jaloillaan. Toveri Husso, ympärivuorokautisessa hoidossa on niin huonokuntoisia ihmisiä, että he eivät kykene ”äänestämään jaloillaan”, eikä heidän siirtelynsä paikasta toiseen ole inhimillistä. Husso on vaatinut usein valtuuston kokouksissa lisäleikkauksia ja tehokkuutta. Tämä vanhustenhoidon tila on Oulussa seurausta juuri siitä, että hyvinvointilautakunta on pantu tekemään leikkauksia myös vanhustenhoitoon. Viimeisin niistä on Lassintalon lopettamispäätös säästösyistä. Siellä on vanhuksia, jotka on jo kerran aiemmin siirretty Tuirankartanosta. Huonokuntoisten vanhusten siirtely on vastuutonta ja siksi vaadin viime syksynä arvokeskustelua valtuustoon vanhustenhoidosta. Valitettavasti se ei näytä vieläkään valtuuston puheenjohtajaa kiinnostavan.

 

Olemme saaneet nyt lukea, miten kävi Alavudella, kun huonokuntoisia vanhuksia siirrettiin paikasta toiseen, eikä kansainvälisten sijoittajien omistama Attendo kyennyt hoitamaan heitä. Siellä ei ollut edes lain vaatimia lääketentin suorittaneita lähihoitajia joka vuorossa, joten en ihmettele, että vanhusten kunto romahti jo kuukaudessa. 10 hoitajaa irtisanoutui, koska he eivät halunnut hoitaa huonosti vanhuksia. Kyse ei ole yksittäistapauksesta, vaan yleisestä välinpitämättömyydestä vanhuksia kohtaan isoissa yrityksissä.

 

Nykyinen kilpailutusmalli on johtanut huutolaismeininkiin. Muitakin mahdollisuuksia on. Jo vuonna 2012 ollessani sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana kokeiltiin kehitysvammaisten asumispalveluissa niin sanottua ranskalaista kilpailutusta, jossa kaupunki määritteli hinnan ja yritykset kilpailivat laadulla ja viriketoiminnalla. Miksi tämä kilpailutusmuoto ei ole vanhustenhoidossa käytössä? Siksi, että juuri Husso ja puoluekaverinsa ovat vaatineet lisää säästöjä hyvinvointipalveluista ja keskusta on laulanut samassa kuorossa. Olen valtuustossa usein kysynyt oikeistolta, mistä te haluatte leikata, vanhustenhoidosta, lastenhoidosta vai kouluista. Vastausta ei ole tullut, sillä ikävä leikkaustehtävä on annettu lautakunnalle julkisuudelta piiloon.

 

Jos Husso tai kaverinsa ajattelevat, että sote-uudistus pelastaa vanhukset, niin valitettavasti niin ei tule käymään. Pohjois-Pohjanmaalla sote-uudistuksen valmistelussa on valmiina 35 miljoonan euron leikkauslistat lisääntyviin kustannuksiin. Tiedossa on jo nyt, että osa noista virkamiesten suunnittelemista leikkauksista kohdistuu vanhuspalveluihin, joten todellista valinnanvapautta ei tule, vaan jonot kasvavat. Luotan siihen, että ihmiset äänestävät inhimillisemmät päättäjät tulevissa eduskuntavaaleissa.

 

Anne Huotari
ex-kansanedustaja ja kansanedustajaehdokas
valtuutettu (vas)
Oulu

(Annen kirjoitus on julkaistu Kalevassa 16.2.2019.)