Hyvää itsenäisyyspäivää toverit!

Vasemmistoliiton Oulun kaupunginvaltuutettu Anne Huotarin puhe Oulussa Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkillä  6.12.2019.


Nimet kivipaadessa
aatteen puolesta kuolleiden nimet.
Kuinka paljon ne puhuttavat meitä,
tänne vuosittain kokoontuvia
entä niitä, jotka eivät tiedä?


Nimet kivipaadessa
aatteen puolesta kuolleiden nimet.
Mitä ne odottavat tekevän meidän, 
tänne vuosittain kokoontuvien
entä niiden, jotka eivät tiedä.Hyvät Toverit,


Näiden nimien takana olevat ihmiskohtalot kertovat suuresta aatteen palosta, valmiudesta ottaa vastuu kaikkien heikompiosaisista. He taistelivat oman henkensä uhalla työläisten oikeuksien ja vapauden puolesta, köyhyyttä ja torpparisysteemiä vastaan. 


Tuon ajan tovereiden vankiloissa vietetyt vuodet nälässä ja tautien runtelemina ovat kova hinta, mikä tämän päivän ihmisten olisi hyvä tietää ja muistaa. Siksi Täällä Pohjantähden alla -kirjat tulisi lukea koulussa ja elokuva on tärkeää näyttää televisiossa säännöllisesti. Että muistaisimme.


Myöhemmin työnantajien mustat listat ja Kemin tapahtumat kertovat karua totuutta siitä, että mitään oikeutta ei työläinen ole saanut ilmaiseksi. Vuosikymmenten taistelun ansiosta meillä on tänä päivänä lakko-oikeus, työeläkejärjestelmä, irtisanomissuojat, työaikalait, lomakorvaukset ja monet muut työelämän saavutetut edut. 


Tänä syksynä on taas nähty Postin ja Arkean tapauksissa, miten työläisiä yritetään kurittaa ja palkkaa alentaa ilman perusteita. Surullista oli, että työnantajina olivat julkiset toimijat. Mutta onneksi PAU ja tukilakoista ilmoittaneet liitot pysyivät tiukkana.


Ja onneksi vallassa oli vasemmistopuolueiden hallitus, joka antoi vahvan tukensa ay-liikkeen taistelulle työehtoshoppailua vastaan. 

Kuten tiedämme, palkanalennusvaatimukset eivät olisi jääneet vain postilaisiin, vaan siitä olisi alkanut työn halpuutuksen vyörytys alalta toiselle ja sille ei olisi ollut loppua näkyvissä.


Ostovoiman heikentymisen myötä palkkojen alennus olisi ajanut palveluyrityksiä konkursseihin ja Suomen ennenaikaiseen taantumaan, josta kärsivät aina eniten pienituloiset ihmiset. Siksi voikin kysyä, miten isänmaallisia palkan alennuksia ajavat oikeistolaiset oikeasti ovat? 


Viime viikkoina on nähty ennen näkemätön median myllytys, erityisesti iltapäivälehdet ovat oikeistolaisten asialla. Valeuutisia tehtaillaan, vuotoja tulee niin virkamiehiltä kuin kansanedustajilta. Ihmiset ovat hämillään, eivätkä enää tiedä, ketä uskoa. Nyt olisi paikka terävälle, ajan hermolla olevalle työväen nettilehdelle.


Itsekkyyden lisääntyminen ahneuskapitalismin ja tositelevisioiden turruttamassa maailmassa on johtanut rasismin lisääntymiseen. Äärioikeistolaiset ovat kaapanneet Suomen tunnukset ja pelottelevat ihmisiä ja väittävät olevansa isänmaallisempia kuin me muut. 

Kyse on ryhmittymistä, jotka eivät tosipaikan tullen välitä pienituloisista ja ovat valmiita lopettamaan lakko-oikeuden, josta on todisteita eduskunnan äänestyksistä. Näemme varoittavia esimerkkejä Euroopasta ja ympäri maailmaa, mihin oikeistopopulismi voi johtaa.

Meidän on tehtävä kaikkemme äärioikeistovyöryn estämiseksi ja ihmisoikeuksien ja demokratian turvaamiseksi. Se on tehtävä myös näiden elämänsä ihmisoikeuksien vuoksi menettäneiden toverien muistoksi.

Me kaikki olemme oikeutettuja juhlimaan itsenäistä Suomea, sillä vanhempamme ja me olemme yhdessä sotien jälkeen maamme teollistaneet ja pohjoismaisen hyvinvointivaltion rakentaneet. Koulutuksen, kohtuullisen toimeentulon ja hyvinvointipalveluiden avulla suomalaiset tieteen ja taiteen tekijät, keksijät, urheilijat ja muutkin edelläkävijät, kuten Iin ilmastotoimijat ovat vieneet ja edelleen vievät Suomea maailmankartalleHyvää itsenäisyyspäivää toverit!