Kaupungin etu ei ole halpuuttaa työvoimaa

Neuvottelut kilpailukyvyn parantamiseksi yhteiskuntasopimuksella ovat jälleen alkamassa. Hallitus on esittänyt sairauskarenssin käyttöönottoa, tässä mallissa ensimmäinen sairauspäivä olisi työntekijälle palkaton ja sairausajan palkkaa leikattaisiin kahdeksalta ensimmäiseltä päivältä.

Hallitus ja työnantajat perustelevat mallin poistavan turhia sairauslomia. Karenssi on vähentänyt Ruotsissa sairauslomia, ihmiset ovat tulleet sairaana töihin. Työskentely sairaana pidentää toipumisaikaa ja odotettavissa oleva elinikä lyhenee.

Oulun kaupungilla on reilu 12 000 työntekijää, joista 9500 henkilöä on vakinaisessa työsuhteessa, naisia työntekijöistä on noin 75 prosenttia. Sairausajan karenssi ja työehtojen heikennykset rankaisevat erityisesti kunta-alalla työskenteleviä naisia. Naisten keskimääräinen kuukausiansio kunta-alalla on selvästi matalampi, kuin kunta-alalla työskentelevien miesten.

Osaavan henkilökunnan ja työssä jaksamisen varmistamiseksi Oulun kaupungin ei ole pidä lähteä polkemaan työntekijöiden työehtoja. Oulun vasemmiston kunnallistoimikunta muistuttaa, että työntekijöiden ansiotason lasku näkyy kaupungin verokertymässä ja julkisen terveydenhuollon menoissa.

Oulun vasemmisto
Kunnallistoimikunta