Kohti myönteistä päätöksentekoa Oulussa

Julkaistu Forumissa 7.1.2021

Demokratian hienoin asia on erilaisten näkemysten rikkaus. Niitä on tosin piisannut turhan kärjistyneinä Oulussa kaupunkimme tulehtuneen päätöksenteon noustua valtakunnallisiin otsikoihin saakka. Ongelmallisiksi koettavista päätöksistä pitää tietenkin voida antaa myös kipakkaakin kritiikkiä, mutta ilman rasismia ja asiattomuuksia.
Argumentoimalla soisi sen sijaan käytävän napakkaa vääntöä. Jo puolueiden ohjelmia katsomalla lienee selvää, että esimerkiksi Kokoomuksen ja Vasemmistoliiton kannat eivät läheskään aina kohtaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö esimerkiksi meidän vasemmistossa tulisi kuunnella tarkkaan oikean laidan edustajien näkemyksiä. Vaikka toisen puolueen edustajan näkemyksistä olisi toista mieltä, pitää kunnioituksen ja luottamuksen toisen haluun kohentaa yhteiskunnallisia asioita omasta näkövinkkelistään olla itse kullakin mielessä.

Kuntatalouden tilanne Oulussa on vaikea. Samaan aikaan on kuitenkin muistettava, että tärkein asia Oulussa on tulevaisuuteen katsominen. Yksin säästämällä emme pärjää. Näivettymällä menetämme pito-, veto- ja elinvoimamme. On myös hyvä muistaa, että Oulun taloutta arvioinut Perlacon näki kaupungilla olevan erityisesti tulo- eikä niinkään meno-ongelman. Oulun kaupunkikonsernin velkatilanne on lisäksi Suomen suurista kaupungeista pienimpiä.

Vasemmistoliitossa emme ole voineet kannattaa kaikkia viime aikoina tehtyjä päätöksiä Oulussa. Esimerkiksi siivoojien ja keittiöhenkilökunnan työn ulkoistus tulee huonontamaan henkilöstön palkkoja ja lisäämään työpainetta. Vaikka teatterin toiminta-avustukseen ilman minkäänlaista vaikutusarvioita tehdyt leikkaukset pienentyivät, ei kulttuurisatsauksien heikentäminen ole mitenkään perusteltua. Ihminen ei elä yksin leivästä. Lisäksi veroprosentin 20,5 jäädessä kaupunginjohtajan esitystä pienemmäksi tämä tulee johtamaan yli 16 miljoonan euron leikkauspaineisiin terveydenhuoltoon ja opetukseen.

Toivottavasti voisimme Oulussa käydä enemmän keskustelua siitä, miten kaupunkimme luodaan lisää työpaikkoja ja miten Oulusta tulisi houkutteleva paikka asua. Tarvitsemme pohdintaan siitä, miten Oulun koulutuksesta kaikilla asteilla saadaan innostavaa ja miten täällä voisivat hyvin niin sinkut, perheet kuin ikäihmiset.

Tähän keskusteluun tarvitsemme kaikki poliittiset päättäjät, alueen elinkeinoelämän, järjestöt ja käytännössä jokaisen oululaisen ihimisen. Valtuusto on tehnyt viime aikoina myös hyviä päätöksiä linjaten vuoden 2021 budjettiin suunnittelurahan Alakylän palaneen koulun rakentamiseksi uudestaan. Rakennetaan yhdessä myös parempi Oulu.

Olli Kohonen
Vasemmistoliiton varavaltuutettu
Ville Luotola
Vasemmistoliiton varavaltuutettu