Kokoomuksen velkapelottelu syytä kyseenalaistaa

Kokoomuksen oululainen kaupunginhallituksen jäsen Jarmo J. Husso vaatii Kalevassa 13.3 opetustoimea säästötalkoisiin ja pelottelee kaupungin talouden kauhuskenaariolla ja tulevalla ”äkkipysäyksellä”. Husson oma tekojen ja sanojen ristiriita on sovittamaton. Myös kokoomuksen jatkuva velkapelottelu on toteutuneiden lukujen valossa vastuutonta ja kuntalaisten tulevaisuudenuskoa rapauttavaa asioiden vääristelyä.

Husson kirjoitusta edeltävänä päivänä kaupunginhallituksen käsittelyssä oli kiireellinen kouluhanke. Kiimingin jokirannan koulu on kärsinyt liian pitkään sisäilmaongelmista ja nyt kaupungin asiantuntijat viimein esittivät nopeinta ja taloudellisesti edullisinta ratkaisua eli uutta koulurakennusta entisen paikalle. Kaupunginhallituksessa päätös kuitenkin muuttui ja Husson esittämänä valittiinkin kaksi miljoonaa euroa kalliimpi ratkaisu, joka sisältää huonon rakennuspaikan vuoksi huomattavia ympäristö- ja rakentamisriskejä ja arvaamattoman kaavaprosessin valitusmahdollisuuksineen. Voi vaan ihmetellä, että miten kaupunginhallituksen enemmistö vihreitä ja demareita myöten erehtyi lähtemään mukaan Husson harharetkelle.

Kahden miljoonan euron avokätinen tuhlaaminen tilanteessa, jossa kouluverkkoa tarkastellaan ja monia kouluja pelotellaan sulkemisilla, vie uskottavuuden koulusäästöjä vaativilta poliitikoilta. Muutenkin erityisesti kokoomuksen harjoittama velkaantumispelottelu on aiheellista kyseenalaistaa tuoreiden lukujen valossa.

Kuntapolitiikassa normaali tarkastelujakso on yksi valtuustokausi eli neljä vuotta. Juuri valmistuneen Oulun kaupungin tilinpäätöksen mukaan velkakehityksemme on ollut laskevaa. Vuonna 2014 kaupungin velkamäärä oli 641 miljoonaa euroa ja nyt vuodenvaihteessa velkaa oli 633 miljoonaa euroa. Eli neljän vuoden aikana velan määrä on laskenut kahdeksalla miljoonalla eurolla.

Oulun kaupungin taloutta on hoidettava vastuullisesti ja tulevat uhat on tunnistettava. Silti myös toteutuneet faktat pitää tunnustaa. Oulu on taloudellisesti pärjännyt viime vuosina odotettua paremmin, emme ole velkaantuneet senttiäkään ja meillä on edelleen kykyä taata kuntalaisille hyvät peruspalvelut. Ehkäpä tällainenkin viesti poliitikoilta tarvitaan velkapelottelun sijaan, jotta kuntalaisten tulevaisuudenusko pysyy vahvana ja ihmiset sekä yritykset haluavat elää ja kehittyä Oulussa.

Risto Kalliorinne
Kaupunginvaltuutettu