Kulttuuripääkaupunkihankkeessa katseet Pikisaareen

Oulu pyrkii vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Hienon tavoitteen saavuttamiseksi on kannettava monta kortta kekoon. Kaupungissamme on hieno kulttuuriperintö ja –historia, mutta se ei riitä. Oulun on oltava elinvoimainen paikka myös uudistuvan ja modernin kaupunkikulttuurin näkövinkkelistä. Täältä on löydyttävä esimerkiksi omaleimaisia sijainteja gallerioille, tapahtumille, käsityöläisten putiikeille ja kulttuuriharrastajien tiloille. Kulttuurin kannattaa satsata, sillä kulttuurialan merkitys myös työllistäjänä on kasvamassa ja se on jatkossa entistä tärkeämpi myös taloudellisessa mielessä.

Oulussa halutaan panostaa matkailuun. Jos haluamme luoda tänne vetonauloja myös kulttuuripääkaupunkihanketta ajatellen, voisi kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitseva historiallisen urbaani ja samaan aikaan luonnonläheinen kulttuurikeskittymä Pikisaari olla jopa ratkaisevan positiivinen tekijä haun onnistumisen kannalta. Pikisaari on jo pitkään ollut käsityöläisten ja taiteilijoiden koti. Pikisaarella on takanaan ja toivottavasti myös edessään hieno kulttuurin tie. Elävämpi ja elämyksellisempi, mutta edelleen miljöönä suojeltu Pikisaari lisäisi vääjäämättä myös Oulun keskustan vetovoimaa kokonaisuudessaan.

Oulun seudun ammattioppilaitoksen Pikisaaren tiloissa on tapahtumassa muutoksia. Nuoret opiskelevat vielä Pikisaaressa muun muassa media-assistentiksi ja artesaaniksi, mutta opetus saattaa siirtyä sieltä tulevina vuosina toisiin tiloihin ammattiopiston tilankäytön uudelleenjärjestelyn ja kiinteistön jatkojalostuksen alkaessa vuoden 2018 aikana. OSAO:lta vapautuvien tilojen tulisi edelleen säilyä kulttuurikäytössä ja niihin voisi rakentaa uudenlaisen kaupunkikulttuurin keskittymän.

Samaan kokonaisuuteen kuuluvassa Vanhassa Villatehtaassa toimii jo nyt esimerkiksi Galleria Harmaja, ja löytyypä Vanhasta Villatehtaasta myös taitelijoiden ja kulttuurin ammattilaisten työtiloja. On tärkeää huomata, että kulttuurin tarpeisiin soveltuvista tiloista (varsinkin kohtuuhintaisista) on Oulussa huutava pula.

Toivottavasti Oulun kaupunki on aktiivinen kehitettäessä OSAO:n Pikisaaren tilojen tulevaisuutta. Tärkeintä on, että ne saavat arvoisensa tulevaisuuden kulttuurikäytössä.

 

Hanna Sarkkinen
OSEKK:n yhtymäkokouksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Oulu (vas.)

Olli Kohonen
OSEKK:n yhtymäkokouksen 2. varapuheenjohtaja, varavaltuutettu Oulu (vas.)