Lomautusten laajentaminen koko henkilöstöön virhe

Kirjoitus on julkaistu alun perin Kalevassa 23.4.2020.


Oulun kaupunginhallituksen kokoukseen 21.4. tuotiin lisäasiana esitys yt-neuvotteluiden laajentamisesta koko henkilöstöön. Vasemmistoliitto yhdessä vihreiden ja yhden demariedustajan voimin äänesti päätösehdotusta vastaan, mutta hävisi äänestyksen luvuin 8 – 5.


Maan hallitus on pyytänyt kuntia pidättäytymään lomautuksista. Oulu ei ole näin menetellyt, vaan jo tähän mennessä koronalomautusten toteutukset ja työn keskeytykset ovat aiheuttaneet perusteltua arvostelua. Kohun jälkeen esimerkiksi puolet erityisen tuen oppilaiden ohjaajista palautettiin töihin.


Koronan aiheuttama kriisi koskee kaikkia Suomessa ja maailmalla. Oulun ei pidä käyttää koronaa verukkeena tuotannollis-taloudellisiin yt-neuvotteluihin henkilöstön lomauttamiseksi ja talouden tasapainottamiseksi. Koronan aiheuttamaa talouskriisiä ratkaistaan maan hallituksen johdolla ja on perusteltua odottaa valtakunnallisia toimia ja EU:n tasonkin toimia.


Kaikki voimavarat tulee nyt käyttää kaupungin eri toimialojen palveluiden tehokkaan toiminnan jatkumiseen.  Lomautusten laajentaminen halvaannuttaisi palvelut juuri nyt, kun henkilöstöä tarvitaan estämään pandemian kielteisten vaikutusten leviäminen. Henkilöstön on oltava hyvässä valmiudessa koronarajoitusten purkamiseen ja kriisistä toipumisen käynnistymiseen. Lomautusten laajentaminen johtaisi kierteeseen, joka kärjistäisi toimeentulovaikeuksia ja kaupunkilaisten välttämättömien palvelujen saatavuutta pitkäksi aikaa.


Vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Mikko Raudaskoski, pj

Mikko Viitanen, vpj