Mervi Siljanderia muistaen

Kansanedustaja Hanna Sarkkisen kirjoittama muistokirjoitus Mervi Siljanderista. Muistokirjoitus julkaistu myös Kalevassa 19.1.2020.


Kolmen lapsen äiti, pitkän linjan järjestöaktiivi, pidetty kotihoitaja, lämmin ja huumorintajuinen ihminen Mervi Siljander nukkui pois Oulussa 21.12. Jo kertaalleen nujerrettu syöpä palasi syksyllä ja vei hänet nopeasti.


Mervi olisi täyttänyt tammikuussa 50 vuotta. Hän syntyi Pyhäsalmella 19.1.1970 ja eli suurimman osan elämästään Oulussa, välillä elämä kuljetti häntä asumaan USA:n Seattleen asti. Hän opiskeli nuorena sähköpiirtäjäksi ja teki erilaisia töitä, mutta elementissään hän vaikutti olevan erityisesti myöhemmin opiskellussa ammatissaan lähihoitajana ja työssään Oulun kaupungin kotihoidossa. Vapaa-ajalla musiikki, koirat ja kulttuuri olivat lähellä Mervin sydäntä.

Ennen kaikkea Mervi oli kolmen nuoren pojan äiti. Lapset olivat hänelle kaikki kaikessa.

Mervi oli pidetty työntekijä niin kotihoidon asiakkaiden kuin työkaverienkin keskuudessa. Hän teki työtään ammattitaidolla ja suurella sydämellä.  Hän jaksoi kohdata ihmisiä aidosti ja iloisesti myös työhön liian usein kuuluvan kiireen keskellä. Mervi teki työtään vielä syksyllä ja sain ilon olla syyskuussa hänen mukanaan yhden työvuoron ajan todistamassa Tuiran kotihoidon arkea. Hänen tapansa kohdata asiakkaat mutkattomasti, lämpimästi ja ammattitaitoisesti teki vaikutuksen.

Mervin muistokirjoituksen kuvituskuva
Mervi Hailuodon lauttarannassa lauttaa odottamassa kesällä 2019.


Monet tunsivat Mervin järjestötyön ja Oulun kunnallispolitiikan kautta. Hänelle tärkeitä yhteiskunnallisia arvoja olivat sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja heikoimmista huolehtiminen, sekä ympäristökestävyys. Mervi osallistui vuosikymmenten aikana aktiivisesti eri vasemmistojärjestöjen toimintaan ja toimi muun muassa Oulun rakennuslautakunnan jäsenenä. Hän oli tunnettu ja pidetty, lämminhenkinen toveri ja hän oli ystävä myös monen muiden puolueiden edustajien kanssa. Mervin maailmassa ihmiset eivät riidelleet, vaikka asioista olisikin ollut erimielisyyttä. Tutustuin Merviin vuosia sitten puoluetyön kautta ja lähennyimme erityisesti hänen toimiessaan eduskuntavaalikampanjani vaalipäällikkönä viime keväänä.


Ennen kaikkea Mervi oli kolmen nuoren pojan äiti. Lapset olivat hänelle kaikki kaikessa.


Lasten ja sukulaisten lisäksi Merviä jäävät kaipaamaan iso joukko järjestö-tovereita, ystäviä, työkavereita ja kotihoidon asiakkaita. Lämmin osanottoni suuressa surussa.