Näkeekö Toripolliisi aasialaistyttöjä Oulun talvessa ja jäillä?

Miltä kuulostaa kun kulttuuripääkaupunki Oulussa on meneillään 35. ”Euroopan Luistelumaraton ja Jääfestivaali”, ”North Europe Ice Festival”. Toripolliisikin pääsi katsomaan silmiin kaipaamiaan aasialaistyttöjä.

Miltä kuulostaa kun Oulun – Pyykösjärven 3 km tai Nallikarin 10 km – jääradalla 100 km luistelumaratonilla on tehty luisteluhistoriaa. Oulun Jani ja Paavo ovat ensimmäisiä Jäämaratonin luistelukilpailun voittaneita suomalaisia. Tuloksena vieläpä kaksoisvoitto ennen hollantilaisjoukkoa, jotka normaalisti ovat olleet suvereeneja.

Tani ja Paavo luistelivat maaliin ajalla 3:30 ja viime vuoden voittaja, hollantilainen Jan hävisi vain parilla sekunnilla, perässään joukko muita hollantilaisia!
Oulun jääreitit ja varsinkin kunnollisen tekojään 6-8 kk:n kaudet ovat kantaneet hedelmää, toisin kuin ennen muutaman viikon jäädytykset.

Kunnollisilla jäillä on kasvanut myös uusia Kärppiä kun koululaisille ja suurelle yleisölle on tarjolla lähes rajattomasti jääaikoja.

Sadat hollantilaiset tulivat taas elämysmatkalle Suomeen vaikka heillä itsellään on 12 suurille luistelijajoukoille kerralla sopivaa tekojääareenaa. Tämä selittää Hollannin menestykset.

Kuvaako aikaisempi jäätilanne ja matkailua edistävien jääratojen puute enemmänkin Oulun urheilupaikkarakentamista.

Meillä on sanottu ”säästetyn” 80-luvulla Ouluhallin radan ja 90-luvulla Raksilan tekojään pituudessa. Nuorille ei ollut harrastusmahdollisuuksia, eikä kaupunki saanut isoja arvokilpailuja.

Festivaalin lajeina luistelun lisäksi ovat nastapyöräily, potkukelkkailu sekä omina päivinään valjakkoajot, potku- ja moottorikelkkailu ja hankikautena leijalautailua ja jääsurffausta. Jukkasjärveltä saatiin idea umpihankiraveista.

Talvikylän maisemissa järjestettävässä sauvaluistelussa on ikäkausisarjat senioreihin saakka. Matkoina ovat 12,5, 25, 50, 100 ja jopa 200 kilometriä. Kilpailut järjestettiin 12,5 kilometrin pituisella jääradalla.

Maratonhiihtosafari saarten nuotiopaikkojen kautta jäätä pitkin Talvikylästä Kemin Lumilinnaan ja jäänmurtaja Sampolle vetää vuodesta toiseen enemmän hiihtäjiä.

Festivaali-jäälle saapuu tuhansia luistelijoita tunnelmoimaan jätkänkynttilöiden valossa. Kylmiin kylpyihin avantopaljuissa jääsaunaan on viikkojen aikana riittänyt jonoja.

Ideoita kuvitteluun olen saanut Kuopion 34. järjestetyistä ”Ice Marathon Festival”:sta ja Oulun partnerikaupungista Luulajasta, jossa pitkä monen metrin levyinen jääreitti on ollut merellä jo vuosia kunnan toimesta, Oulussa jos on kansalaisaktiivisuutta.

Maailmalla talvi-Oulu tunnetaan jonkin verran talvipyöräilystä ja kotimaassa Kärpistä. Monipuolinen Talvifestivaali ja yhteistyö Kemin ja Syötteen kanssa kirkastaisi Oulua viimeinkin matkailukaupunkina.

Saisimme vähän kurottua kiinni vuosikymmenten jälkeen jäämistämme Lapin matkailuelinkeinoista?

Voisimme kytkeä festivaaliviikot ja Talvikylän yhteen Kemin Lumilinnan ja lumiveistoskarnevaaliin kanssa. Saisimmeko Ilmakitaran rinnalle kansainvälisen Talvifestivaalin?

Talven tapahtumaviikot toisivat vuodesta toiseen kulttuuripääkaupunki Ouluun tuhansia uusia matkailijoita.