Oulun vetovoima ei ole hiipumassa

Kauppalehti analysoi Oulun taloutta vuosi sitten seuraavasti: Pessimismi pesii Oulussa, vaikka moni asia on hyvin , Oulun kaupunkikonserni on napakka kokonaisuus, jota velkakaan ei liiemmin paina.

Oulun viranhaltijoilla ja monilla johtavilla politiikoilla levy on jäänyt päälle. Pessimistit tekivät hetkellisestä väestön muuttoliikkeen ja syntyvyyden hidastumisesta suuren  numeron Oulun vetovoiman hiipumisesta. Kaikenlaisia hankkeita viritellään vetovoiman lisäämiseksi.   Kuitenkin vetovoiman ydin on työpaikan ja edullisten asuntojen tarjonta sekä hyvät palvelut, jotka tuovat väestöä työn,  leivän ja opiskelun perässä  myös muualta maasta ja maailmalta.

Oulu toipui nopeasti  yli 3000 työpaikkaa vieneestä ICT-alan kriisistä, alalla on jo enemmän työpaikkoja kuin ennen kriisiä.  Anttilan ja Stockmannin lopettaminen olivat takaisku, joiden jättämiä tyhjiä liiketiloja on jo suurelta osin muiden käytössä. Hallituksen koulutusleikkaukset aiheuttivat Oulussa useiden satojen työpaikkojen menetykset yliopiston, ammattikorkeakoulun, ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen osalta. Se on korjattavissa vain valtion koulutuspolitiikan suunnan muutoksella.

Työllisyyden lisääntyminen ja työttömyyden väheneminen alkoi Oulussa jo pari vuotta sitten. Työttömien määrä oli huhtikuun lopussa noin 12 000 henkilöä. Edellisen vuoden huhtikuusta työttömyys on vähentynyt noin 2800 hengellä.  Työpaikkojen määrä on lisääntynyt vuodessa yli  5000.

Talousarvion valmistelu vuodelle 2019 lähtee edelleen koulutus- ja sosiaali- ja terveysmenojen  leikkauksista. Kaupungin talous ei näitä leikkauksia vaadi. Verotulojen arviota on nostettu aiheellisesti aiempiin vuosiin nähden. Tämän kuluvan vuoden verotuloennuste on sen sijaan selvästi alakanttiin. Tänäkään vuonna ei lainaa tarvinne nostaa juurikaan, vaikka talousarvion  lainanostoarvio on  87 miljoonaa euroa. Kasvavan kaupungin on välttämätöntä investoida  esim.  kouluihin ja infrastuktuuriin.

Mikko Viitanen, Oulun kaupunginvaltuutettu