Pikisaareen ammattikoulukiinteistö kulttuurikäyttöön

Valtuustoaloite 25.9.2017

Pikisaareen ammattikoulukiinteistö kulttuurikäyttöön

Oulu pyrkii vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Kaupungissamme on hieno kulttuuriperintö ja –historia, mutta se ei riitä. Oulun on oltava elinvoimainen kaupunki myös uudistuvan ja modernin kaupunkikulttuurin näkökulmasta. Täältä on löydyttävä esimerkiksi omaleimaisia sijainteja gallerioille, tapahtumillekäsityöläisten putiikeille ja kulttuuriharrastajien tiloille. Kulttuurin kannattaa satsata, sillä kulttuurialan merkitys myös työllistäjänä on kasvamassa ja se on jatkossa entistä tärkeämpi myös taloudellisessa mielessä. Kulttuuripääkaupunkihanke hyötyisi  keihäänkärkitilahankkeesta, Turun kulttuuripääkaupunkivuoden Logomon tapaan.

Jos haluamme luoda kaupunkiin vetonauloja myös kulttuuripääkaupunkihanketta ajatellen, voisi kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitseva historiallisen urbaani ja samaan aikaan luonnonläheinen kulttuurikeskittymä Pikisaari olla jopa ratkaisevan positiivinen tekijä haun onnistumisen kannalta. Pikisaari on jo pitkään ollut käsityöläisten ja taiteilijoiden koti. Pikisaarella on takanaan ja toivottavasti myös edessään hieno kulttuurin tie. Pikisaari on olennainen kohde myös kaupungin matkailun kehittämisen kannalta. Elävämpi ja elämyksellisempi, mutta edelleen miljöönä suojeltu Pikisaari lisäisi vääjäämättä myös Oulun keskustan vetovoimaa kokonaisuudessaan.

Oulun seudun ammattioppilaitoksen Pikisaaren tiloissa on tapahtumassa muutoksia. Nuoret opiskelevat vielä Pikisaaressa muun muassa media-assistentiksi ja artesaaniksi, mutta opetus siirtyy todennäkäisesti sieltä tulevina vuosina toisiin tiloihin ammattiopiston tilankäytön uudelleenjärjestelyn ja kiinteistön jatkojalostuksen alkaessa vuoden 2018 aikana.

OSAO:lta vapautuvien tilojen tulisi edelleen säilyä kulttuurikäytössä ja niihin voisi rakentaa uudenlaisen kaupunkikulttuurin keskittymän, joko osana kulttuuripääkaupunkihanketta tai muutenkin.

Kokonaisuuteen kuuluvassa Vanhassa Villatehtaassa toimii jo nyt esimerkiksi Galleria Harmaja, ja Vanhasta Villatehtaasta löytyy myös taitelijoiden ja kulttuurin ammattilaisten työtiloja. Kulttuurin tarpeisiin soveltuvista työtiloista ja muista tiloista (varsinkin kohtuuhintaisista) on Oulussa pulaa.

Esitän, että

Oulun kaupunki on aktiivinen kehitettäessä OSAO:n Pikisaaren tilojen tulevaisuutta kulttuurikäytössä.  Kaupungin tulee olla aktiivinen asiassa ja käynnistää yhteistyössä OSEKKin kanssa suunnittelu tilojen jatkosta kulttuurikäytössä ja suunnitelmista osana kulttuuripääkaupunkihanketta.

 

Hanna Sarkkinen