Pysäköinninvalvonnan tehostaminen

Oulun kaupungin pysäköinninvalvonta on retuperällä. Nettisivujen mukaan pysäyttämistä, pysäköintiä ja joutokäyntiä valvoo Oulussa pysäköinninvalvojat ja poliisi. Todellisuudessa poliisi ei kerkeä, tai halua puuttua laittomaan pysäköintiin. Pysäköinninvalvojat tekevät työtä pääsääntöisesti virka-aikana.

Laittomasta pysäköinnistä ilmoittaminen on hankalaa, soittamalla numeroon 112 kehotetaan ottamaan yhteyttä pysäköinninvalvojiin. Pysäköinninvalvonnan kohdalta löytyy numero Oulu10 vaihteeseen, sekä sähköpostiosoite. Virka-aikana pysäköintivirhemaksun saaminen on siis huonosta tuurista kiinni.

Iltaisin ja viikonloppuisin pysäköintivirhemaksun saaminen on vielä epätodennäköisempää. Poliisilla ei ole kiinnostusta tai resursseja puuttua virheelliseen pysäköintiin, pysäyttämiseen tai joutokäyntiin. Hätäkeskuspäivystäjät kysyvät ensimmäisenä onko pysäköinnistä vaaraa tai haittaa muulle liikenteelle. Pysäköinninvalvojia ei näy suorittamassa valvontaa senkään vertaa.

Viime vuonna Pakkahuoneenkadun reunaan sijoitettiin pyöräkaista ja katu muuttui kaksisuuntaiseksi pyöräilijöille, iltaisin ja viikonloppuisin pyöräkaistan käyttäminen on mahdotonta pysäköityjen ajoneuvojen takia. Pyöräilijät joutuvat siirtymään joko jalkakäytävälle tai vastaantulijoiden kaistalle.

Erilaisia tapahtumia järjestetään ympäri kaupunkia, erityisesti viikonloppuisin ja iltaisin. Tilaisuuksiin saavutaan usein omilla autoilla ja pysäköintipaikkoja on rajoitetusti, nokkelat autoilijat ovat keksineet pysäköidä ajoneuvonsa kevyen liikenteen väylille ja nurmikoille.

Miksi pysäköinninvalvojat eivät voi tehdä kohdennettua valvontaa virka-ajan ulkopuolella, tai tiedossa oleviin ongelmakohtiin kaupunkialueella. Vappuna Helsingin pysäköinninvalvojat suorittivat valvontaa Kaivopuiston alueella, uskoisin työpanoksen olleen kannattava sekä pysäköinninvalvojalle ja kaupungille.

Voin vain onnitella oululaisia autoilijoita, teillä on tällä hetkellä hyvä tilaisuus pysäköidä ajoneuvo ilmaiseksi, pysäköinninvalvonta ei suorita valvontaa kuin nimellisesti virka-ajan ulkopuolella ja poliisia pysäköinninvalvonta ei kiinnosta.