Raviradan siirto vaatii aikaa

Äimärautiolla on ollut ravirata vuodesta 1908 asti, vuonna 2007 raviradalle tehtiin suuri remontti, mm. kavioura sai uuden profiilin. Suomen raviradoista Äimäraution ravirata on toiminut pisimpään samalla paikalla, tästä syystä alueelle on muodostunut vuosien aikana toimiva infra hevosille ja hevosharrastajille.

Alueella pidetään vuosittain merkittäviä ravikilpailuja, kuninkuusravit on järjestetty Äimärautiolla viisi kertaa. Tälläisiin suuriin tapahtumiin alue on hyvien yhteyksien päässä, löytyy pysäköintitilaa autoille, kevyen liikenteen väyliä pääsee helposti siirtymään keskustasta alueelle ja harrastajille on riittävästi tilaa hevosten kanssa kilpailuun valmistautumiseen.

Raviradan perustaminen ei ole halpaa, alueen on oltava tasainen, radan rakentaminen vaatii kokemusta ja ammattitaitoa. Hevosharrastajien ja ammattilaisten vuosien aikana tekemät investoinnit Äimärautiolla menisivät hukkaan. Alueella on reittejä, joita pitkin pääsee kesäisin harjoittamaan hevosia vaikka Kempeleenlahden mataliin vesiin. Näitä samoja reittejä käyttävät harkiten myös jalankulkijat ja pyöräilijät.

Raviradan siirtäminen ei onnistu nopealla aikataululla, uuden raviradan on ansaittava paikkansa hevosharrastajien keskuudessa. Tallit ja katsomot on rakennettava, harjoitusmaastoa on oltava riittävästi ympärillä. Mikäli Äimäraution ravirata halutaan siirtää on kaupungin varauduttava siirtoon vuosia aiemmin osoittamalla harrastajille korvaavat maastot. Mahdollinen paikka raviradalle voisi olla esimerkiksi Jäälissä, tai alakyläntien varrella sijaitsevilla hiekkakuopilla

Markku Eilola-Jokivirta
(forum24 ja Kaleva 17.11.2016)