Sähköverkon yksityistämisen seuraukset oli helppo ennustaa

Valtion tai kuntien omistaman sähköverkon yksityistäminen antaa yksityiselle monopolin. Asiakkaat ovat monopolin armoilla eikä valtion säätely näy sitä estävän, kuten Carunan tapauksessa on tapahtunut.

Vasemmistoliitto näki seuraukset Fortumin suunnitellessa verkon myyntiä. .Esitin Vasemmistoliiton puoluevaltuustossa kielteisen kannan ottamista Fortumin verkon myyntiin. Paavo Arhinmäki toimi sen mukaisesti Kataisen hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, mutta jäi yksin äänestyksessä.

Jo aikaisemmin Vattenfall myi Elenialle Suomen verkkonsa, jotka se oli ostanut kymmeniltä kunnilta Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja muualla maassa. Ostajana oli Goldman Sachs ja muutamat muut kansainväliset sijoittajat. Kansainväliset sijoittajat olivat Fortumin verkon ostajina pääroolissa.

Suuri osa kunnista ja kaupungeista on viisaasti säilyttänyt sähköverkon omistuksen. Oulun kaupungin alueella on nykyisin  kuntaliitoksista johtuen 4 verkon omistajayritystä. Oulun Energia Oy:n tytäryhtiö,  Oulun Siirto ja jakelu Oy on 100 prosenttisesti kaupungin omistuksessa, Haukiputaalla Sähköosuuskunta, Oulunsalossa Oulun Seudun Sähkö osuuskunta  omistavat verkon. Ylikiimingin alueella on sitten Caruna verkon omistajana.

Sähköverkon kunnallinen omistus tai asiakasomistus ovat ainoa keino valvoa monopolin oloissa asiakkaiden etua kohtuuttomalta rahastukselta ja estää verojen kierto.

Mikko Viitanen

Kaupunginvaltuutettu, Oulun Energia Oy:n hallituksen jäsen