Sivakan tuottovaatimus voisi käynnistää vuokrankorotuskierteen

Oulun kaupungin valmisteilla olevat uudet omistajapoliittiset linjaukset sisältävät monia suuria, potentiaalisesti suoraan lompakoissa näkyviä miinoja tavallisen kansan kannalta.

Eräs näistä on ajatus laittaa vuokra-asuntotoimintaa hoitava Sivakka-Yhtymä Oy maksamaan tuottoa omistajalleen Oulun kaupungille ensi vuodesta alkaen. Tämä saattaisi johtaa siihen, että Sivakan vuokrankorotukset vapautettaisiin samanlaiseen korotusrulettiin, kuten on käynyt esimerkiksi VVO:ssa. Sen asunnoissa vuokrataso on noussut jopa 10 vuotta yhtä soittoa. Vuosittain VVO:n vuokralaisten vuokrankorotukset ovat voineet helposti olla kuukausitasolla 20 euron luokkaa.

Sivakan toiminnan tuottovaatimuksella avattaisiin samalla ovi myös yksityisille vuokranantajille nostaa vastaavasti omia vuokriaan. Yhteensä laskettuna tämä pirullinen kierre muodostuisi erityisen suureksi ongelmaksi pienituloisten kannalta. Sivakka vuokralaisineen maksaa jo nyt hoitokustannukset, lainojen korot ja lyhennykset sekä korjaukset. Kaupunki saa myös itselleen tuottoa tontinvuokrina, kiinteistöveroina ja lainojen luottovarausprovisiona, joka otettiin käyttöön vuonna 2015.

Sivakalla on yli 8000 vuokra-asuntoa ympäri kaupunkia. Täyttöaste on erittäin hyvä ja Sivakka investoi jatkuvasti kehittäen osaltaan Oulun kaupungin eri alueita. Uusia Sivakan asuntoja on viime vuosina tullut muun muassa Toppilansalmeen ja Haukiputaalle.

Oululaisten asumiskustannukset on kyetty pitämään kohtuullisina pitkäjänteisellä työllä. Eräänä konstina tähän on ollut Sivakan kohtuullinen vuokrataso. Se on taattava jatkossakin. Oulun ei tarvitse ottaa mallia pääkaupunkiseudusta täysin käsiin räjähtäneiden asumisen kustannusten osalta.

Olli Kohonen

Varavaltuutettu (Vas.)