Sote maksaa, liikunta auttaa ja tukee

Lamavuosina näkee kuinka 100 v Suomen tulisi olla enemmän huolissaan lasten ja nuorten ongelmista. Panostaminen varhaiskasvatukseen ja koulutukseen on ensisijaista. Muuten syntyy taas uusi vastuun rajapinta maakunnallisen soten kanssa.

Varhainen puuttuminen ongelmiin tuo kestäviä säästöjä. Oulussa tähdätään talousarvion mukaan ”ennaltaehkäiseviin ja kevyempiin palveluihin” niin, että ”sivistys- ja kulttuuripalveluja kootaan ehyiksi palvelukoko-naisuuksiksi..” ja että ”… lapsia ja perheitä tuetaan omissa kasvuympäristöissään”.

Ongelmien ratkaisemiseksi löytyy malleja. Jo 90-luvulla kehitettiin Iceheart-toimintaa, jossa mm. kiekossa peliaikaa annetaan kaikille. Urheilu näin osaltaan valmentaa elämään, on lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäjä. Toiminta kannattaa siis nähdä, ei jäänä (ice) vaan lämpönä, alkuna ja polkuna nuorten rinnalla.

Vantaalla yhdessä koulussa oli ennen Icehearts toimintaa n. 270 lastensuojelun ilmoitusta vuodessa. Toiminnan jälkeen määrä putosi viiteen. Vantaalla on sitouduttu nykyisen kolmen rinnalla kuuteen lisäryhmään ja kahden vuoden aikana.

Espoo, Vantaa, Helsinki, Turku, Tampere, Lahti, Riihimäki ja Pori tukevat Icehearts-toimintaa. Iceheartissa mukana olleet lapset ja nuoret eivät ole jääneet koulutuspolun ulkopuolelle.

Oulun päättäjille ja valmistelijoille jaettiin erityisopettajien pyynnöstä tietoa Icehearts-toiminnan merkityksestä ennen talousarvion käsittelyä. Toimintaa ei ole – vielä? – huomioitu. Sanotaan, että raha ei riitä. Kuitenkin lastensuojeluun menee miljoonia, jos asioihin ei puututa ja elämä luisuu raiteiltaan. Esimerkkihinta on 130 000 € vuodessa. Syrjään jäävä aikuinen maksaa vielä enemmän.

Iceheart-joukkuetta pyöritetään noin 50 000 €:lla vuodessa, 2 000–3 000 € lapselta. Poissaolot koulusta, väkivaltainen käytös, päihteiden käyttö ja koko perheen vaikeudet vähenevät.

Liikuntakulttuurilla on yleisemminkin annettavaa ongelmien ehkäisyyn, positiivisesti elämää eheyttäen. Lasten kanssa iloisella ja rennolla otteella myös vanhemmille.

Toimiva liikuntakulttuuri riippuu myös liikuntapaikoista. Rullaluistelun Oulussa jääurheilu on lähes typistynyt kiekoksi halleissa. Eri-ikäisten yhteiselle jääliikunnalle on tarjolla vain muutaman viikon luonnonjääkausi.

Urheiluseuroissa tehdään hienoa vapaaehtoistyötä. Hyvä esimerkki on Pohjoisen suurin yli 3000 jäsenen yleisseura, Haukiputaan Heitto. Seuran toiminnan kattavuutta kuvaa sanonta ”Muksusta mummuun ja vauvasta vaariin.”

Äskettäin Heitto sai yhdenvertaisuus-palkinnon tasa-arvotyöstä. Seura on tehnyt arvokasta työtä pitkäaikaistyöttömien, turvapaikanhakijoiden sekä palvelutalojen asukkaiden kanssa. Jäsenistä suurin osa on lapsia ja nuoria. Heitto tunnetaan myös aktiivisesta veteraanitoiminnasta, pyörätuolisalibandyyn saakka.

Kilpa- ja huippu-urheilun rinnalla näkee hienoa vastuuta nuorista. Puhuttelevaa on Kuivasjärven Auran Anne Karvisen jatkama valmennus, hänelle tehdyistä sairaanhoidon operaatioista huolimatta. Muu Auran väki huolehtii kymmenien kilometrien hiihtourien kunnosta melkeinpä 24/7-periaateella.

Urheiluseuratoiminta kirkastaa muunkin laajan vapaaehtoistoiminnan merkitystä.

 

Kalervo Ukkola
Forum24, mielipiteet, 14.2.