Suiston kaupunkipuisto vai rannat täyteen

Oulu oli 90-luvulla hakemassa ainutkertaiselle, vetovoimaiselle jokisuistolleen kaupunkipuiston asemaa. Hupisaaret, Linnansaari, Pikisaari,Raatti Toivoniemi, Kuusisaari, Hietasaari ja Hartaanselkä ovat hieno kokonaisuus.

Hakemuksesta luovuttiin, koska pelättiin, että valtion myöntämä kaupunkipuiston asema rajoittaisi rakentamista. Raatin pieni plänttikö haluttiin turvata?

Mikä vetovoima-tekijä meillä olisikaan ollut 20 vuotta kun olisimme voineet sanoa olevamme hienon kaupunkipuiston Oulu?

Kyse vetovoimassa ei ole vain puistosta vaan sekin on osa vetovoimaista merellistä Oulua.

Oulun merellinen maisema näytti avaralta vielä 70-luvun alussa Lyseon pihalta, Pokkitörmältä ja Tuiran silloilta.

Ollaanko nyt ”vetovoiman” tavoittelussa, Raattiin rakentamisessa tekemässä samaa merimaiseman hävitystä kuin aikoinaan laatikkohotelli Vaakunan (nyk. Radisson SAS) rakentamisessa ja myöhemmässä laajennuksessa, arkkitehtoonisestikin epäonnistuneessa ratkaisussa.

Logiikka, jonka mukaan rakentaminen ”paraatipaikalle meren lähelle” tuo kaupunkiin yleistä vetovoimaa, ei ole toimiva. Kalliiden ranta-asuntojen vetovoima kylläkin lisääntyy.

Parempi vetovoimatekijä on merellinen maisema, joka avautuu esimerkiksi Pikisaaren ja Hietasaaren silloilta. Tämän todistavat koko Hartaanselän reitillä kulkevat oululaiset ja ihastuneet koti- ja ulkolaiset vieraamme.

Ainutkertainen virkistysvyöhyke ja -reittimme – kaupunkipuistomme – ulottuu Hupisaarilta suistoalueelle ja Hietasaareen.

Erilaisia vetovoimatekijöitä on haettu kuntalaistilaisuuksissa, asiantuntijaseminaareissa ja työpajoissa. Asioiden käsittelyn moninaisuutta ei lautakunnan sivuilla eikä päätöksentekijöille yksilöidä.

Onko käynyt niin, että kriittiset mielipiteet on sivuutettu, vaikka sanotaan pyrittävän avoimeen hallintoon.

Raattia osuvampi valittu vetovoiman kehittämisen kohde kytkeytyy Linnanmaan kasvavaan kampukseen, osaamiskeskukseen. Tulisiko siihenkin syvyyttä ja sisältöä, jos puhuttaisiin koko Kuivasjärven tai Järvi-Oulun monimuotoisesta alueesta, kunnostettuine järvineen.

Raatin rakentamisen sijaan voimme avata kaupunkimme merellisyyttä keskustasta Martinniemen satamaan saakka. Ei jälleen syödä merimaisemaamme.

Kalervo Ukkola,
merellisen Oulun Lyseon seniori

julk. https://blogit.kaleva.fi/kalervo-ukkola/2017/04/21/suiston-kaupunkipuisto-rannat-tayteen/