UUDISTUKSELLA TURVATTAVA SUJUVAT JA EDULLISET PALVELUT

Sote-uudistuksen tavoitteena oli alun perin turvata sujuvat ja vaikuttavat palvelut edullisesti kaikille.

– Vasemmistoliiton tavoite sote-uudistuksessa on, että ihmiset saavat hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut joustavasti läheltä, mutta Sipilän hallitus on lähtenyt toiselle tielle valinnanvapauden nimissä. Hallitukselle ei riitä, että suuryritykset tulevat kuorimaan kerman sosiaali- ja terveyspalveluista. Hallitus pakottaa maakunnat huolehtimaan, että tietty määrä palveluista on tuotettava yksityisesti, mikä tarkoittaa väistämättä nykyisten julkisten palveluiden ainakin osittaista alasajoa. Tämä lisää kustannuksia, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja Veli Paasimaa.

Pohjois-Pohjanmaalla sote-palvelut turvataan parhaiten myös reuna-alueilla, kun pidetään huoli, ettei hallituksen määrittelemä yksityisten palvelujen minimiosuus leikkaa julkisia palveluja. Sen sijaan sosiaali- ja terveyspalveluita tulee kehittää nykyistä paremmiksi.

Lauantaina Oulussa pidetyssä Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston piirikokouksessa puhunut kansanedustaja Hanna Sarkkinen ihmetteli, miksi sote-linjaukset tehtiin hallituksessa, vaikka pääministeri Sipilä itse vaati viime kaudella parlamentaarista valmistelua, johon osallistuisivat kaikki puolueet.

– Hallitus asetti parlamentaarisen seurantaryhmän, jonka rooliksi on jäänyt seurata hallituksen päätöksiä mediasta, seurantaryhmän jäsen Sarkkinen harmittelee.

Vasemmiston mielestä julkisten sote-palveluiden yhtiöittäminen tulee torjua. On tärkeää, että sote-palvelut ovat demokraattisessa ohjauksessa. Hallituksen linjaus kuitenkin pakottaisi yhtiöittämään julkiset sote-palvelut, mikä johtaisi siihen, että vaaleilla valittava maakuntavaltuusto ei voisi suoraan päättää sote-palveluiden sisällöstä, vaan sen tekisivät yhtiöiden hallitukset. Sipilän hallitus vetoaa yhtiöittämispakossa EU-säädöksiin, mutta useat asiantuntijat ovat todenneet, että tällaista pakkoa ei ole.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto on huolissaan sote-uudistuksen perustavoitteiden hautautumisesta suuryritysten voitontavoittelun alle. Paikalliset pienet yritykset ja palveluita tuottavat järjestöt eivät pysty kilpailemaan veroparatiisiyritysten kanssa. Keskustavetoisella Pohjois-Pohjanmaalla tästä on ollut nähtävissä merkkejä jo toteutuneissa yrityskaupoissa.

Lisätiedot
Veli Paasimaa
Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston pj.
p. 041 445 0744