Nyt saa sanoa -vaalipaneelissa Aleksi Nikula: koulutus ja varhaiskasvatus
Kuntavaaliehdokkaamme Aleksi Nikula osallistui Oulun kaupunginkirjaston järjestämään Nyt saa sanoa -etäpaneelitapahtumaan keskiviikkona 17.3. Paneelissa oli läsnä nuoria kuntavaaliehdokkaita lähes koko puoluekentän laajuudelta. Paneelin pääteemana oli koulutus ja varhaiskasvatus — vasemmistolle tuttuja ja tärkeitä aiheita.
Paneeli alkaa ehdokkaiden omilla viiden minuutin esittelyillä, ja Aleksi on vuorossa kolmantena. Hän kertoo olevansa muun muassa kulttuuritoimija, kevytyrittäjä sekä elämäntapapoliittinen ihminen. Hänen kampanjansa kärkilauseita ovat opiskeleva Oulu, pyöräilevä Oulu ja vihtova Oulu. Koulutus ja hyvinvoivat oppimisympäristöt ovat Aleksille tärkeitä, ja lisäksi hän mainitsee harmituksensa kaupunkipyöräprojektin epäonnistumisen suhteen että innostuksensa Oulun saunojen ja saunalauttojen osalta. [juttu jatkuu kuvan jälkeen]
Aleksin mielestä ratkaisu Oulun kehnoon taloustilanteeseen on ennen kaikkea houkutella nuoria yrittäjiä kaupunkiin. Lisäksi hän vastaa kiperään kysymykseen Oulun yliopiston kampuksen siirtoaikeista: Aihe ei ole Aleksin mielestä yksinkertainen käsiteltävä, sillä toisaalta keskustakampus voisi lisätä kaupungin vetovoimaa mutta toisaalta halpa opiskelija-asuminen voisi siirron myötä vaarantua. Lisäksi hän arvostaa nykyisen Linnanmaan kampuksen monitieteistä ilmapiiriä.
Esittelyiden jälkeen siirryttiin vaalikonekysymyksiin, joihin ehdokkaat saivat vuorollaan vastata ja kommentoida. Ensimmäisenä kysytään koulutuspoliittisista seikoista: pitäisikö lapsella tai nuorella olla aina lähikoulu saatavilla? Aleksi käyttää ensimmäisen puheenvuoronsa tiiviiseen ja osuvaan kritiikkiin perussuomalaisten ehdokkaan Niki Tenhusen vastaukseen. Tenhusen vastauksessa korostuu seikka, jonka mukaan oppilas tai opiskelija on valinnut tietyn asuinalueen, jolloin lähikoulu ei ole varsinainen välttämättömyys. Aleksi korjaa, että oppilas itse ei suinkaan voi vaikuttaa asuinalueen valintaan, koska sen yleensä tekevät vanhemmat.
Aleksi ottaa ytimekkäästi kantaa kasvisruokapäivään: lihantuotanto on ilmastokriisin kannalta kestämätöntä, jolloin ehdottomasti kannattaisi panostaa kasvisruoan lisäämiseen julkisissa laitoksissa. Paneelissa kysytään myös, pitäisikö kristinuskon olla tiivis osa koulukasvatusta. Aleksi kommentoi, että vaikka moni suomalainen ei koekaan kristinuskoa omakseen, on sillä silti paikkansa kulttuurikasvatuksessa muidenkin vakaumusten joukossa. Aleksin mukaan sen ei tulisi kuitenkaan nousta minkäänlaiseen erityisasemaan.
Paneeli eteni hyvässä hengessä ja soljuvasti ehdokkaiden välillä. Aleksin puheenvuorot olivat edukseen ytimekkyydessään, selkeydessään ja rauhallisuudessaan.
Lisää Aleksin ajatuksia voi kuulla Aamuteella Aleksin kanssa -striimeissä YouTubessa Punatulkut-kanavalla joka perjantai klo 11, jolloin hän pui viikon poliittisia uutisia leppoisan teen ja jazzin tahtiin. Vanhat jaksot löydät täältä.
Nyt saa sanoa -paneelit jatkuvat vielä kolmena tulevana keskiviikkona klo 18. Sekä 24.3. että 7.4. paneeleissa on mukana Oulun vasemmiston ehdokkaita.
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.