Valtuustoaloite: Ajanvaraus takaisin hyvinvointikeskuksiin
Joukko Oulun vasemmistoliiton valtuustoryhmän jäseniä jätti syksyn ensimmäisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa 12.9. valtuustoaloitteen hyvinvointikeskusten ajanvaraustoiminnan palauttamisesta.
Oulun hyvinvointikeskuksissa (terveysasemilla) käyttöön otettu akuuttivastaanotto-toimintamalli ei ole toiminut kaikilta osin suunnitellun mukaisesti, vaikka käytäntö on ollut voimassa jo puolitoista vuotta. Akuuttivastaanoton piti tulla ajanvarausvastaanoton rinnalle, kuten talousarviokirjassa vuodelle 2015 oli muotoiltu. Nyt se on vallitseva tapa saada hoitoa niin akuuttiin kuin ei-akuuttiin vaivaan.
Kuntalaiset ovat olleet näreissään hyvinvointikeskuksien jonotilanteesta, joka on ajoittain lähes hallitsematon. Pahimmillaan monen tunnin jonotuksen jälkeen sairaanhoitajan arvioon ei edes pääse samana päivänä. Erityisryhmät, kuten hengitysvaikeuksista kärsivät, vuotava haavapotilaat ja pienet lapset pääsevät terveysasemalla jonossa ohi aivan syystä, mutta ei-akuutin vaivan potilaalla, kuten luomenpoistoon tai gynekologiseen tarkastukseen tulevalla, hoitoon pääsy pitkittyy. Kun mitättömässä vaivassa hoitoon ei viitsi jonottaa tuntikausia, voi vaiva pitkittyessään paheta, mikä nostaa hoidon kustannuksia.
Myös kunnallisia palveluja työterveyshuoltona käyttävien asiakkaiden, kuten pienyrittäjien kannalta akuuttivastaanotto on kestämätön tapa. Tuntikausien jonotus vie työaikaa. Tulee myös muistaa, että työterveyshuollon minimisisältö on ennaltaehkäisevät toimet, jolloin muualla työterveyshuollon piirissäkin olevat henkilöt käyttävät kunnallisia, oman terveysaseman lääkärin vastaanoton palveluja.
Perinteinen ajanvaraustoimintamalli tulee palauttaa akuuttivastaanoton rinnalle. Sähköinen ajanvaraus toimii yksityisillä terveyspalvelujen tuottajilla ja Oulun työterveydessäkin sujuvasti. Miksi siis ei laadukkaassa julkisessa terveydenhuollossa? Vai pelätäänkö nyt sote-uudistuksen mörköä, jonka varjolla kyllä ajetaan monimutkaisia ja kalliita rakenneuudistuksia? Vai toivotaanko, että ihmiset vain alkaisivat vähemmällä vaivalla päästessään käyttää yksityisiä palveluja, joihin kyllä pääsee, jos vain varaa on? Tämä romahduttaisi julkisten palvelujen käyttäjämääriä ja tekisi näin yksikkökustannuksista suhteessa kalliimpia, kun vain vakavasti sairaat ja varattomat käyttäisivät julkisia palveluja. Valinnanvapauden sisäänajo taitaa olla jo käynnissä.
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.