Von Baghin talo Peltolassa ränsistyy, miten muut hylätyt kelvolliset rakennukset Oulussa?

Julkaistu Kalevassa 29.1.2021

Seuraava katkelma oli vuonna 2017 julkaistussa Oulun Vasemmistoseuran kuntavaalilehdessä.

”Oulun Vasemmistoseura suojelisi Peter von Baghin kotitalon.
Vasemmistoseuran mielestä Oulun valtuuston pitäisi suojella elokuva- ja kulttuurivaikuttaja Peter von Baghin lapsuudenkoti Peltolassa, jossa arvokas funkkistalo nyt ränsistyy tyhjillään. Talon kunnostus kulttuuritilaksi olisi Oululta oiva kunnianosoitus von Baghille, jonka elämäntyö on tehnyt Oulua laajalti tunnetuksi. Tiedetään, että vuonna 2014 kuollut von Bagh itsekin toivoi kotitalonsa kunnostamista. Lääninarkkitehti Gustaf Strandberg suunnitteli vuonna 1937 Peltolaan valmistuneen rakennuksen, joka nyt on sairaanhoitopiirin omistuksessa. Taloon voisi sijoittaa elokuvamuseo- ja arkistotiloja, kokoushuoneita, pienen studion, taiteilijaresidenssin…” On kulunut neljä vuotta, eikä asia ole mennyt eteenpäin.

”Oulun Vasemmistoseura suojelisi Peter von Baghin kotitalon. Oululta kysytään kulttuuritekoja, kun Oulu pyrkii Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026.”

Vuodet kulkevat kulkuaan; talo sekä sen pihapiiri ränsistyvät entisestään. Ilkivallan kohteeksi talo on joutunut useaan otteeseen.

Talon korjauksesta on tehty korjaussuunnitelma sekä hinta-arvio. Talkoilla ja kaupungin avulla hinta saataisiin kohtuulliseksi.

”Korjaus olisi miljoonaurakka”,
”Oulun Peltolassa sijaitsevan Peter von Baghin kotitalon kunnostusasiat eivät ole edenneet Oulun kaupungin organisaatiossa”

Eikö viimeistään nyt olisi aika viedä tätä hanketta eteenpäin? Kulttuuripääkaupunkihanke lähestyy, ja tässä olisi oiva esimerkki siitä, mihin me täällä Oulussa pystymme. Oulun kulttuuri- ja taideväelle täytyy muutoinkin nostaa hattua oma-aloitteisesta diy-toiminnastaan. Erittäin hyvänä esimerkkinä toimii Välivainion Tukikohta Sorvarintiellä, jota hallinnoi Tilaa Kulttuurille ry.

Voisi kuvitella, että vanhan varikon tilat olisivat tulleet maksamaan ”miljoonaurakan verran”. Eipä tullut. Yhteisöllisellä ja yhteistyökykyisellä toiminnallaan taiteilijat ja toimijat korjasivat rakennuksen. Tila toimii taiteilijoille, muusikoille ja esiintyjille oivallisena tilana harrastaa ja tehdä kohtuullisella vuokralla omia hankkeita, kun otetaan vielä huomioon sekä tiloissa että alueella järjestettävät tapahtumat ja festivaalit, sekä Oulun kulttuurielämän elävöityminen. Tämä on hyvää mainosta Oululle. On yhdistys ja Tukikohta huomioitu ihan ulkomailla asti. Artistit hämmästelevät ja ihastelevat diy-tilaamme festivaalien ja tapahtumien tuoksinassa.

Yhdistys perii alivuokraamiensa tilojen käytöstä vuokraa, jolla katetaan tilavuokra kaupungille, lämmityskulut, sähkö-, vesi- ja jätehuoltolaskut sekä kiinteistönhuolto ja siivous ynnä muut toimintakulut.

Samanlaisella toiminnalla saataisiin varmasti Peltolan ”Vompakki” kukoistamaan arvoisellaan ja värikkäällä tavalla!

Petri Henell
Taiteilija
Oulun Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas