Arvostusta kaupungin omille palveluille

Oulun Vasemmistoseuran kannanotto julkaistu myös Kalevassa 16.3.2020.


Oulu on vauhdilla yksityistänyt palvelujaan. Varhaiskasvatuksessa yksityisten osuus on jo yli 40 prosenttia ja vanhusten palveluissa yksityisten osuus kasvaa jatkuvasti. Voi kysyä, onko kaupunkilaisilla lainkaan oikeutta valita kaupungin tuottamia palveluja. Varhaiskasvatuksessa pari sataa lasta jonottaa pääsyä kaupungin päiväkoteihin, joita pidetään parempina.


Yksityistämistä ja yhtiöittämistä esittää myös kaupungin käyttämä yksityinen talouskonsultti Perlacon Oy. Valmistelussa on koulusihteereiden siirto Monetra Oy:öön, siivous- ja kiintestöpalvelut ovat tutkinnassa. Käyttötalouden leikkauksilla haetaan rahoitusta ns. vetovoimainvestoinneille. Vetovoimalla perustellaan hanketta siirtää yliopisto keskustaan. Hanke on vailla mitään perustetta ja tulisi yliopistolle ja kaupungille erittäin kalliiksi.

On jo aika pysäyttää yksityistäminen.

Tosiasiassa kaupungin palvelujen yksityistäminen merkitsee niiden heikentämistä. Taloudelliset säästöt ovat kyseenalaiset, koska yksityistäminen aiheuttaa lisäkuluja. Kilpailuttaminen ja toiminnan valvonta vaatii lisähenkilöstöä. Lähes monopoliasemassa olevat yksityiset toimijat voivat asettaa haluamansa hinnan, kuten työterveyspalvelujen markkinoilla.


Kaupunkilaiset arvostavat kaupungin omia palveluja. Ne ovat laadukkaita ja niihin voi vaikuttaa. On jo aika pysäyttää yksityistäminen. Jo aiemmin valtuusto äänesti valtuudet Työterveysyhtiö Virran myynnille Vasemmistoliiton vastustaessa. Tampere luopui vastaavasta hankkeesta, Oulu voisi seurata perässä.


Oulun Vasemmistoseura ry:n kevätkokous 11.3.2020